Anne Sofie von Otter. Foto: Mats Bäcker.
Anne Sofie von Otter Foto: Foto: Mats Bäcker.

"Vi kan inte hålla på med Beethoven och Mahler i all oändlighet"

Ann Sofie von Otter: De är inte lika ängsliga i USA
2:16 min

Anne Sofie von Otter vill höja statusen för nyskriven musik - och hon tar hjälp av en hyllad kvartett från USA. I kväll har turnén hunnit till Berwaldhallen i Stockholm.

Anne Sofie von Otter har under sin långa karriär sjungit allt från klassik opera till Abba. Ikväll framför hon musik från sitt nya album "So Many things" tilsammans med New York-baserade strakkvartetten Brooklyn Rider. På albumet möts nyskriven musik från den klassiska världen låtar från populärmusiken av till exempel Björk.

Brooklyn Rider är kända för att ha en blandad publik, och för att spela mycket nyskrivet - nåt Ann Sofie von otter tycker man är bättre på i allmänhet i USA.

- De är inte alls lika ängsliga när det gäller nyskriven musik. De har dirigenter som vill få in den, och det behöver vi här också. Vi kan inte hålla på med Beethoven och Mahler i all oändlighet, det finns annat också.

Brooklyn Rider har av amerikanska radiostationen NPR sagts citat återskapa den 300 år gamla stråkkvartettens form som en levande och kreativ ensemble för det 21 århundrandet, så de passade perfekt när Ann Sofie von Otter letade efter några som skulle kunna förverkliga hennes idé om ett album som visar på bredden och kvalitén i den moderna musiken. 

Vissa av låtarna är i operastil, och sjungs utan förstärkning, vissa med sångmikrofon - på skivan blandas de här styckena, men live delar de upp sångerna i två halvor - det är nånting med skillnaden som stör öronen för lyssnarna.

-  Rent sångligt vet jag hur jag ska tänka - man kopplar bort det stora klassiska muskelarbetet när man har mikrofon.

Hör Ann Sofie von Otter i intervjuprogrammet Spotlight 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".