Bild från utställningen Playground på Etnografiska museet i Stockholm. Skärmdump ur Tommy Krånghs teckentolkning av låten "I am what I am"
1 av 3
Bild från utställningen Playground på Etnografiska museet i Stockholm. Skärmdump ur Tommy Krånghs teckentolkning av låten "I am what I am"
Text i utställningen Playground
2 av 3
Text i utställningen Playground Foto: Mårten Arndtzén/SR
Fuel to the Fire på Tensta konsthall
3 av 3
Fuel to the Fire på Tensta konsthall Foto: Natascha Sadr Haghighian
P1 Kultur torsdag 3 november

VECKANS ORD: "en"

"En säger en för att en är en sådan som slutat säga man"
3:02 min

Veckans ord är kort men kontroversiellt. Precis som det omdiskuterade "hen" är det ett könsneutralt pronomen, men till skillnad från hen är det ingen ny uppfinning. De som nu vill byta ut pronomenet "man" mot "en" finner stöd i det dialektala talspråket i stora delar av Sverige. Och nu har det börjat leta sig in på konsthallar och museer.

Så gör man inte!

Ungefär så ser nog det tidigaste mötet med "mannet" ut för de flesta av oss. En anonym men nära nog absolut auktoritet som befriar den (vuxne) som åberopar det från personligt ansvar.

Istället för: "Jag vill inte att du gör så", detta gåtfulla, ovedersägliga "man". Gör inte så.

Men nu har mannet alltså fått konkurrens, av "ennet". Än så länge inte riktigt lika framgångsrikt i rikssvenskan som "hennet", men definitivt på gång. Bara den senaste månaden har jag besökt två utställningar där "man" konsekvent ersätts med "en" i textmaterialet. Den ena på ett statligt museum, den andra på en kommunal konsthall.

Om guiderna där också är omskolade vet jag faktiskt inte.

Här kan jag knappast stödja mig på mannet, men jag vet att jag inte är ensam om att känna ett inre motstånd mot den här "en"-reformen. Ett moststånd som jag inte alls kände inför att ta "hen" i bruk.

Delvis är det nog en rent praktisk fråga, för där "hen" förenklar språket - vi slipper könsbestämma tredje person singularis när det saknar relevans, eller är okänt - så framstår "en" mer som en renodlad ideologisk markör mot patriarkatet.

En markering som man - förlåt en - blir nödgad att göra ganska ofta, eftersom "man" är ett av våra allra vanligaste ord. Så mycket som en hel procent av vårt dagliga tal, enligt vissa beräkningar.

"Så gör en inte" är ju inte ett dugg smidigare än "så gör man inte" - och inte mindre auktoritärt heller, könsneutraliteten till trots.

Sin auktoritet vinner både mannet och ennet ur samma källa: ett slags föreställt, helt anonymt och mer eller mindre allomfattande mänskligt kollektiv.

Och här stöter en-reformen på sitt kanske allvarligaste problem. För fram till den dag då den är fullt ut genomförd, och "man" enbart betyder en person med penis, så förblir ennet en identitetsmarkör: en säger en för att en är en sådan som slutat säga man.

Så fastän ennet - som språkhandling - åberopar sig på samma allmänna kollektiv som mannet gör, så upprättar det i realiteten ett specifikt och avgränsat: vi som säger en.

Det är motsägelsefullt. Och i rättvisans namn kan man fråga sig om inte alla specifika kollektiv, i så fall, har rätt till ett eget generiskt pronomen.

Det skulle ligga i tiden, om inte annat.

Så vad är det en säger när en byter ut alla man mot en i en utställning öppen för allmänheten?

Antagligen att här har vi en analys av könsmaktsordningen som en får vara så god att ställa upp på för att kunna ingå i samtalet. Annars är ju risken att en använder olika ord för samma sak och då kan det bli svårt att alls göra sig förstådd.

Tanken med "en" är att det ska vara mer inkluderande än "man". Resultatet kan alltså bli det motsatta.

Man tar sig för pannan.

Relaterat

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".