Filmen Me and my little sister av Suvi West
Ur filmen "Me and my little sister" av Suvi West.

Samiskt tema på Göteborgs filmfestival

Suvi West: "För oss är det naturligt med kvinnliga filmregissörer"
2:19 min

Göteborgs filmfestival sätter fokus på den samiska filmen. Bland annat tävlar Amanda Kernells uppmärksammade långfilm "Sameblod" om det nordiska priset.

De senaste årens samiska filmvåg gör att det finns ett stort urval lång- kort och dokumentärfilmer att välja bland, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

– Ja, men det gör ju det, det är det som är väldigt roligt. Den samiska filmen har väl traditionellt sett inte varit jättestark, men har exploderat de senaste åren, fortsätter han.

Det som har hänt är att det sedan 2015 finns ett internationellt samiskt filminstitut med säte i Norge, som stöttar samisk film i hela Norden och Ryssland. Och enligt den finsk-samiska filmaren Suvi West, som blir festivalaktuell med dokumentären "Me and my little sister", har också samiska filmprojekt fått mer pengar och reser numera internationellt på ett helt annat sätt än tidigare.

Något som alltid har utmärkt samisk film är att den rör sig fritt över nationella gränser. Suvi West berättar att det rör alla nivåer av filmskapande.

– Till exempel när vi letar efter filmarbetare, ämnen eller skådespelare, och nu kan vi söka pengar såväl i Sverige som Finland och Ryssland.

Dessutom sticker samisk film ut i ett nordiskt perspektiv, eftersom de som gör storfilmerna nästan uteslutandet är kvinnor.

– Den samiska kulturen har varit ett matriarkat länge. Kvinnor kan bli ledare och är ofta utbildade och de som tar hand om ekonomi. Därför är det väldigt naturligt med kvinnliga filmregissörer, säger Suvi West.

Hennes film handlar om de fördomar mot homosexualitet som även finns i den samiska befolkningen, och som hennes lesbiska syster råkade ut för. Ett slags tyst ovilligt bemötande, som gjorde att Suvi West ville ge systern upprättelse med en film.

Och det är bara ett av många oberättade ämnen som nu kommer fram genom att samer gör filmer om sig själva istället för att bli skildrade av andra. Festivalen kommer också att ge publiken en möjlighet att fördjupa sig i hur samer har skidrats på film genom åren. Festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg berättar:

– Mycket av den filmhistoria som har skildrat samer men inte av samer har haft en exotifierande del i sig.

Samiskt tema på Göteborgs filmfestival

  • Filmer som visas är bland annat "Sameblod" av Amanda Kernell, "Kaisa's enchanted forest" av Katja Gauriloff, "Me and my little sister" av Suvi West och "Solens son" av Gunilla Bresky. 
  • Dessutom blir det samisk fest med bland andra Maxida Märak och Mimie Tim.
  • Festivalen pågår 27 jan-6 februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".