Justin Vernon, eller Bon Iver som är hans artistnamn. Foto: Adam Ihse/TT
1 av 2
Justin Vernon, eller Bon Iver som är hans artistnamn. Foto: Adam Ihse/TT
Lugers krav på personliga konsertbiljetter är inte skäligt, menar Konsumentverket.
2 av 2
Lugers krav på personliga konsertbiljetter är inte skäligt, menar Konsumentverket. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Konsumentverkets besked: Personliga biljetter inte lagligt

"Inget lagstöd för personliga biljetter"
0:24 min

Turerna kring konsertarrangören Lugers försäljning av personliga biljetter till Bon Ivers spelningar i Sverige går vidare, men Konsumentverket står på sig i frågan.

Det var i samband med biljettsläppet till artisten Bon Ivers spelningar i Stockholm i januari nästa år som en person anmälde arrangören Luger för att de sålde personliga biljetter.

Luger hävdar i en skrivelse till Konsumentverket att personliga biljetter börjar bli kutym i branschen och att de säljs av säkerhetsskäl.

Men Konsumentverket menar att personliga biljetter är olagliga eftersom de inskränker personers möjlighet att sälja biljetter vidare. Till stöd tar de tidigare domar i Högsta domstolen.

– Om man använder sig av ett villkor med personliga biljetter så innebär ju det ett överlåtelseförbud eftersom konsumenten inte kan sälja vidare biljetten, säger Sanna Jonasson som är jurist på Konsumentverket. 

Och hon fortsätter.

– Vi tycker ju att de här avgörandena från Högsta domstolen pekar på att man inte kan använda sig av ett sådant här överlåtelseförbud utan stöd i lag. På det här området med personliga biljetter så finns det ju inget uttryckligt lagstöd för att använda sig av ett överlåtelseförbud.

Senast den 16 november ska Luger komma med svar till Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".