Alicia Keys
Alicia Keys är aktuell med albumet "Here". Foto: Press

Modig men fartblind Alicia Keys

Tali da Silva: "Alicia Keys största tillgång har alltid varit rösten"
2:18 min

Amerikanska artisten Alicia Keys släppte sitt debutalbum "Songs in a minor" år 2001 och har sedan dess vunnit 15 Grammys. Tali da Silva recenserar hennes sjätte album "Here".

Att Alicia Keys har slutat sminka sig blev en stor nyhet i slutet av sommaren. Som marknadsföring av hennes nya album var det förstås genialt. Alla ville veta varför hon dök upp på galor helt omålad och hon fick skriva en lång essä i Lena Dunhams Lenny letter om hur hon tröttnat på att göra sig till och jaga perfektion, och hur djup och jordnära hennes nya musik är.

Ambulans som instrument

Och på "Here" hörs verkligen en ny, modigare Alicia Keys, som lagt de flesta kärleksklyshorna på hyllan för att istället diskutera tillståndet i världen.

Hon lyckas använda ambulanslarmet som instrument i låtar om drogberoende, och myllret på New Yorks gator där hon växte upp finns ständigt i bakgrunden. Svarta pantrarna-aktivisten Elaine Brown läser poesi och musikaliskt rör sig Alicia Keys mellan fler ytterligheter än någonsin. Det är jammig soul, klubbig pop och hiphop.

Inget diva-album

Alicia Keys största tillgång har alltid varit rösten. Hon har ett tryck och en kraft och ett register som få. Men det här är inget divaalbum. Hon nästan rappar och vågar då och då låta rösten vara hård och opolerad och lite ful till förmån för en annan känsla.

När Alicia Keys är som bäst tillhör hon den absoluta eliten. Men i sin iver att göra upp med allt som är dåligt i världen blir hon fartblind. Barnsligt enkla låtar om att det är fel med krig eller texter som skriver mig på näsan om förgiftade hav hade gott kunnat behöva lite smink. Som de är nu, drar de ner Alicia Keys hittills mest spännande album väsentligt.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".