Amy Landecker och Jeffrey Tambor i Transparent. Foto: Beth Dubber/Amazon Studios/TT
Amy Landecker och Jeffrey Tambor i "Transparent". Foto: Beth Dubber/Amazon Studios/TT

Högre representation av hbtq-karaktärer än någonsin på tv

GLAAD ser positivt på utvecklingen
1:32 min

Aldrig någonsin har man kunnat se lika många hbtq-karaktärer på skärmarna som idag, enligt en ny undersökning.

Det är den amerikanska organisationen GLAAD, som verkar för en ökad representation av hbtq-personer i till exempel film och tv, som har släppt sin årliga rapport. Och enligt dem ser siffrorna bättre ut än någonsin.

4,8% av de återkommande karaktärerna i de manusbaserade serier som undersökts är något annat än straighta, knappt en procentenhet mer än förra året.

GLAAD har gjort sin undersökning i mer än 20 år och sedan förra året inkluderas även fiktion från streamingtjäntser som Netflix och Hulu. Och i rapporten lyfter de fram att det är första året som man kan se transsexuella karaktärer på flera plattformar - som i Amazons hyllade "Transparent".

Men trots att GLAAD ser positivt på utvecklingen i stort så ser de till exempel att många av karaktärerna används på ett stereotypt sätt - till exempel går lesbiska karaktärer ofta död och andra tragiska öden till mötes, ofta för att hjälpa en mer central karaktär framåt i handlingen. Den klichén är så vanlig att den fått ett namn: "bury your gays", eller "begrav dina homosexuella".

GLAAD har också kikat på andra varibler när det gäller representation - kvinnor har ökat med en procentenhet och utgör 44 procent av fasta karaktärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".