Amy Sultan.
1 av 2
Amy Sultan driver organisationen The Power Writers. Foto: Åsa Secher/SR
Nina Ozlu Tunceli.
2 av 2
Nina Ozlu Tunceli är chef för lobbyorganisationen Americans for the Arts Action Fund. Foto: Rodney Choice
PRESIDENTVALET I USA

Knapp och omdebatterad kulturpolitik inför amerikanskt val

"Vi skulle vilja se en rejäl utökning genom en fördubbling av budgeten"
2:39 min

Den amerikanska kulturpolitiken är knapp. Det finns inget Kulturdepartement, ingen kulturminister. Men det finns en motsvarighet till Kulturrådet som delar ut statligt kulturstöd. Finansieringen har varit omdebatterad genom åren – och frågan är vad som händer med de statliga kulturbidragen efter valet 8 november. Kulturnytt har träffat Amy Sultan som driver en organisation som inte hade funnits om det inte varit för de statliga kulturbidragen.

På tredje våningen i ett hus i East Village i New York finns en lägenhet som också har varit samlingslokal för The Power Writers, en ideell organisation som Amy Sultan har varit med och startat. Med hjälp av poesi och litteratur hjälper de ungdomar från New Yorks fattigare områden att ta makten över sin egen berättelse, för annars gör någon annan det åt dem, som organisationens slagord stolt proklamerar.

– Om du inte lär dig att berätta din egen historia, ditt livs historia, så kommer någon annan att berätta den åt dig, säger Amy Sultan.

Alltihop började med att de beviljades bidrag från USA:s motsvarighet till Kulturrådet, The National Endowment for the Arts, NEA. Även om bidragen är långt ifrån tillräckliga är de viktiga för konsten och kulturen, menar Amy Sultan.

– Jag startade Power Writers med bidrag från NEA år 2002. Kulturfinansieringen är livsviktig, men långt ifrån tillräcklig.

I dag uppgår NEA:s budget till motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det är alltså mindre än en tiondel av Sveriges kulturbudget. Nina Ozlu Tunceli är chef för Americans for the Arts Action Fund, en lobbyorganisation som försöker övertyga politiker att satsa mer på kulturen. Deras mål är att NEA:s budget ska fördubblas, så att den motsvarar en dollar per amerikan.

– Vi skulle vilja se en rejäl utökning genom en fördubbling av budgeten, säger Nina Ozlu Tunceli.

Så vad säger presidentkandidaterna om NEA:s budget? Hillary Clinton har sagt att hon stödjer NEA, men har inte nämnt några siffror. Donald Trump har fått frågan, men inte gett något tydligt svar.  

– Han svarade genom att hänvisa till kongressen och att han i princip inte hade någon åsikt, säger Nina Ozlu Tunceli.

Vilken linje kongressen väljer är kanske nästan viktigare. Nina Ozlu Tunceli säger att Demokraterna i representanthuset redan har ställt sig bakom en dollar per amerikan, om de skulle få majoritet, och att deras partikamrater i senaten lutar åt samma håll.

Vad Republikanerna tycker är inte lika tydligt. Men klart är att det var de som gick i täten när NEA:s budget nära halverades 1996. I dag är de mer splittrade, säger Nina Ozly Tunceli.  

– Just nu är Republikanerna splittrade vad gäller statliga kulturbidrag i stort.

För Amy Sultan dröjer det till nästa år innan hon kan söka nya bidrag. Men oavsett om de beviljas nya statliga medel är hon säker på en sak: utan konsten så är vi ingenting.

– Konstnärerna är kanariefåglar i kolgruvan, de är sanningssägare, det är konstnärerna som frigör oss, säger Amy Sultan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".