Arthur Hultling framför några av skulpturerna på Öja.(Foto: Karsten Thurfjell)
Arthur Hultling framför några av skulpturerna på Öja. Foto: Karsten Thurfjell/SR

Arthur Hultling har avlidit

En av kulturlivets riktiga eldsjälar har lämnat jordelivet, 90 år gammal. Arthur Hultling drev varje sommar sedan 1993 det välbesökta skulpturprojektet Kulturbryggan på Öja, Stockholms skärgårds sydliga utpost med Landsorts fyr.

Det var som pensionär Arthur Hultling tog sig an att på somrarna smycka Öja med ett 50-tal utomhusskulpturer som placerats i den dramatiska skärgårdsterrängen. Från början var han skådespelare, gick Göteborgs stadsteaters elevskola 1949-51 och ingick därefter i ensemblen, innan han grundade Pionjärteatern 1954, där han i nio år tillsammans med bland andra Sven Wollter, Gunnel Lindblom och Emy Storm åkte runt och spelade på fängelser och sjukhus. 1963 blev han teaterchef i Västerås, för att efter nio år växla över till att bli kulturchef i Solna och sedan Täby, även där nio år vardera.

Det var en nöjd Arthur Hultling som i somras kunde inviga årets skulpturutställning och samtidigt fira sin 90-årsdag, uppvaktad av bland andra Skulptörförbundet som bidrar med Sergelpristagare till utställningen. Men bäst var förstås att Nynäshamns kommun efter 25 år lotsat sig fram till Landsort och beslutat att gå in som partner.

På Allhelgonadagen tog sig Arthur Hultling vidare, förmodligen för ett kommande projekt i skulpturhimlen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista