Stefan Zweig
Odaterat porträtt av Stefan Zweig Foto: AP

Nya texter om Zweigs politiska ställning

Gunnar Bolin gick på en presentation av de tidigare okända texterna i Wien – Zweigs födelsestad
10 min

Han var en av den tyskspråkiga världens mest läste författare under mellankrigstiden. Nu har tidigare opublicerade texter av Zweig getts ut och en mer politisk författare träder fram.

Stefan Zweig drog inte bara till sig enorma läsarskaror i Europa utan även i USA och Latinamerika. Vart än Zweig reste togs han emot som en kunglighet, hans romaner, noveller och kanske allra främst historiska biografier sågs som tidens mest utsökta litteratur.

Men Zweig föll i glömska. Tysklands strängaste kritiker under efterkrigstiden Marcel Reich Ranicki hävdade till exempel att det stank av parfym oavsett var man slog upp en sida i en bok av Stefan Zweig.

Men för några år sen så hände något: Zweigs självbiografi ”Världen av i går” kom ut igen på flera språk, även på svenska och sakta växte läsekretsen. När filmregissören Wes Andersson gjorde The grand Budapest Hotel byggd på en text av Zweig så var Zweigs återkomst slutligen total. Men litteraturkritiker träter fortfarande om hans litterära storhet, och inte bara om den utan även om Zweigs envisa ovilja att skriva politiskt.

Zweig som var av judisk börd tog livet av sig 1942 i landsflykt i Brasilien, men in i det sista vägrade han att bli en av många politiska författare som genom sina texter kämpade mot nazismen.

Världen av i går skrev han i Brasilien men även där när han beskriver Österrike och Europa från 1890 till 1940 så är den politiska analysen frånvarande.

Därför är det nu något av en händelse när en bok med tidigare opublicerade texter av Zweig med underrubriken ”Politiska essäer och tal” kommer ut i Tyskland och Österrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".