Beyonce, Lady Gaga och Miley Cyrus stöttar Hillary Clinton..
Beyonce, Lady Gaga och Miley Cyrus stöttar Hillary Clinton Foto: Evan Agostini/Evan Agostini/Timothy McGurr/TT

Artisterna är annonspelare och slagträn i USA-valet

"Ett stöd som kan användas både för och emot dem."
2:16 min

I det amerikanska presidentvalet blir artisterna med politiska åsikter som troféer för kandidaterna. Men en artist kan lika gärna användas för att smutskasta den politiska motståndaren.

På en scen i Pittsburg den 26e oktober, spelar Jon Bon Jovi. Efter en cover av "Here comes the sun", dyker förre presidenten Bill Clinton upp och talar. Syftet är att samla röster för demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

På en annan konsert med Adele i Miami innan firade Hillary Clinton sin födelsedag och i går kväll överraskade artisten Madonna med en konsert i New York för att visa sitt stöd för Clinton. 

Artisterna och deras politiska utspel är centralt i valkampanjen för både nyhetsförmedlare och debattörermen också presidentkandidater.

Ett stöd kan användas både för och emot dem, som med artisten Beyonce. Hennes stöd för Hillary Clinton och den besvarade uppskattningen från Clinton själv har använts i den politiska debatten.

Detta ser vi i en paneldiskussion på CNN från den 11 oktober där debattören och Trump-supportern Betsy McCaughey lägger Beyonces låttext till "Formation" i Hillary Clintons mun.

– Jag lyssnar inte på rapmusik jag gillar inte såna saker, säger Betsy McCaughey som anklagar Hillary Clinton för att gilla låttexter som Beyonces "when he fuck me good i take his ass to red lobster". 

Donald Trump har också själv i ett tal hånat motståndarsidan genom att säga att de artister som stöttar Clinton inte är kända nog.

– I många fall är det kändisar som inte är så heta längre, säger donald Trump.

Han har också avfärdat det stöd Hillary Clintons kampanj fått av en rad kända artister som bland andra Katy Perry, Jay Z och Bruce Springsteen som ett bevis för att hon är en del av etablissemanget.

Fast även Trump har såklart fått stöd av en rad artister. Listan är bara inte lika lång. Men där hittar vi bland annat countryartisten Loretta Lynn och Kiss-basisten Gene Simons, som i en intervju i somras sa att:

– Donald Trump är en bra kille, han är en vinnare.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".