Konstnärernas kollektiva verkstads lokaler Sockerbruket
KKV:s lokaler i Sockerbruket vid Klippan i Göteborg Foto: Dagjoh/Wikimedia Commons

Hyreshöjningar oroar kulturverksamheter i Göteborg

"Stora delar av Göteborgs kulturliv riskerar att försvinna"
2:05 min

Flera fria kulturverksamheter och kulturutövare i Göteborg har fått besked om att deras hyror kan komma att höjas, i vissa fall fördubblas. Och det kan få förödande konsekvenser för verksamheterna, menar kulturutövare, som vill att stadens politiker har deras situation i åtanke när kommunstyrelsen imorgon beslutar om det kommunala fastighetsbolaget Higabs nya ägardirektiv, där det står att Higab ska ta ut marknadshyror.

Konstnärernas Kollektivverkstad huserar i Sockerbrukets lokaler i Göteborg.

För ett par veckor sedan fick verksamheten besked om att det kommunala fastighetsbolaget Higab avser höja deras hyra med 102 procent, cirka en miljon kronor om året. Och det kan få förödande konsekvenser för verksamheten, även om höjningen sker stegvis, menar Walter Ruth.

– När vi fick budet var det första jag sade: "ja, det betyder att vi måste upphöra".

Imorgon ska kommunstyrelsen i Göteborg fatta beslut om Higabs nya ägardirektiv. Där står att Higab ska ta ut marknadshyror för alla fastigheter utom sådana som uppförs "för stadens skattefinansierade verksamhet".

Och Walter Ruth uppmanar politikerna att tänka om.

– För om det här går igenom så riskerar stora delar av Göteborgs fria kulturliv att försvinna.

Just nu sker en så kallad rättvis anpassning av hyrorna, men oavsett hur de höjs så hålls kulturverksamheternas hyror ändå nere, säger Stefan Lundqvist, tillförordnad vd på Higab.

– Många av de av hyreshöjningar som vi gör löpande kommer från väldigt gamla hyresavtal, det sker en anpassning mot de avtal som tecknas i dagsläget, och de avtal som tecknas i dagsläget har en lägre hyresnivå än vad huset har i övrigt vad gäller kontor, fortsätter han.

I en utredning som Higab gjort om "hållbar hyressättning" tar man upp just Sockerbruket som exempel på ett "koncepthus" som även i fortsättningen bör få en slags anpassad marknadshyra. Men enligt Walter Ruth är en hyreshöjning med 102 procent inte hållbart.

Mariya Voyvodova, Göteborgs kommunalråd för kultur, menar att hon delar konstnärernas oro.

– Innan vi sätter ner foten om Higabs ägardirektiv behöver vi en helhetsbild. Vi behöver skapa ett rättvist system för hyressättning, det råder ingen tvekan om det, men vi behöver också hitta en lösning som inte slänger ut konstnärer på grund av hög hyra.

Uppdatering: Beslutet om Higabs nya ägardirektiv har bordlagts och kommer istället att tas upp av Kommunstyrelsen den 23 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".