På jakt efter USA:s mentala tillstånd på Whitney Museum i New York

Anna Tullberg om utställningen "Dreamlands"
5:57 min

Vad kan drömlik filmkonst berätta om det mentala tillståndet i USA just nu? Vår reporter Anna Tullberg besökte utställningen "Dreamlands" på Whitney Museum i New York på jakt efter ledtrådar.

Det finns analytiker som förklarat stödet för Donald Trump som presidentkandidat med att hans person håller den amerikanska drömmen levande. Trump som extremt rik affärsman är ett exempel på att enorm framgång är möjlig.

Oavsett om det är realistiskt eller inte, med en sådan förebild är det möjligt att fortsätta drömma. På Whitney Museum of American Art i New York på går just nu en utställning som heter "Dreamlands". Ett fyrtiotal konstnärer finns representerade med filmer gjorda under mer än hundra år, från 1905 till 2016.

Gemensamt för konstnärerna, förutom att de använt sig av konventionell filmteknik för att plocka isär och utforska den konstnärliga idén om rörlig bild, är ett starkt förhållande till amerikansk film genom tiderna och en vilja att tänja på gränserna för verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".