Agnus Dei
1 av 5
Från filmen "Agnus Dei".
Agnus Dei
2 av 5
Från filmen Agnus Dei Foto: SF
Birth of a Nation
3 av 5
Från filmen Birth of a Nation Foto: Jahi Chikwendiu
Birth of a Nation
4 av 5
Från filmen Birth of a Nation
Birth of a Nation
5 av 5
Från filmen Birth of a Nation Foto: Jahi Chikwendiu

Det du inte får missa på Stockholms filmfestival

Lisa Bergström tipsar inför Stockholms filmfestival
2:23 min

Kulturnytts filmkritiker Lisa Bergström har granskat programmet för Stockholms filmfestival och letat fram guldkornen som du bara måste se.

På onsdag invigs Stockholms filmfestival med dunder och brak då guldpalmsvinnaren "Jag, Daniel Blake" av Ken Loach visas. Hedersgäst på festivalen är Francis Ford Coppola vilket också sannolikt lockar en del besökare.

Men det krävs alltid lite energi för att sätta sig in i festivalprogrammet. Kulturnytts Lisa Bergström ger här sina bästa tips.

1

"En ruggigt bra film är "Graduation" av Cristian Mungiu. Om en doktor som håller på att tappa greppet om sin dotter. Hon ska gå ut skolan. Och genom hela filmen finns det som ett mörkt diffust hot. Pappan förlorar bit för bit kontrollen. Den handlar om hemligheter och maktförhållande i både familjen och i samhället."

2

"Agnus Dei" av Anne Fontaine med the crown skådespekaren Claire Foy i huvudrollen vill jag också rekomendera. Det är en berättelse om ett nunnekloster i Polen precis i slutet av andra världskriget. Nunnorna har blivit utsatta för grovt våld, några har blivit våldtagna och nu är flera av dem gravida. Och det är såklart en oerhört svår situation. Till deras räddning kommer en modig fransk läkare som spelas av Foy. Filmen baseras på verkliga händelser."

3

Sen har jag svårt att välja mellan "Little Men" av Ira Sachs med min favorit skådespelare Paulina Garcia som var med i hyllade "Gloria". 
Eller omtalade "Birth of a Nation" av Nate Parker. Men valet blir nog ändå Nate Parkers drama om ett utdraget och blodigt uppror mot slaveriet i 1800-talets USA. Även den inspirerad av verkliga händelser.

Bubblaren

"Sedan ser jag verkligen fram emot "Park" av grekiska Sofia Exarchou. Det är hennes debut. "Park" är med i tävlan om bronshästen och ska handla om några hemlösa ungdomar som bor i Atens övergivna OS-by och en annan film "Gimme Danger" Jim Jarmusch dokumentär om Iggy Pop."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".