Självrannsakan och chock i USA:s medievärld

2:53 min

"Kan medierna hämta sig efter det här valet?" frågar sig The New York Times kultursida. "Medierna hade spektakulärt fel", skriver magasinet The New Yorker. Efter det oväntade valresultat är flera amerikanska medier självkritiska.

Efter att det står klart att Donald Trump, tvärtemot vad mot många amerikanska medier och valundersökningar förutspått, blir USA:s nya president uttrycker flera av de amerikanska medierna självrannsakan och chock.

Historiskt många tidningar har i år brutit mot objektivitetsidealet och öppet stöttat Hillary Clinton, inte bara på opinionssidorna. Bland annat gick tidskriften The Atlantic för tredje gången sedan tidningen startade på 1800-talet ut och stöttade en av kandidaterna, nämligen Clinton.

Men att mediehus tagit ställning emot Trump tror inte Christian Christensen, som är professor i journalistik på Stockholms universitet, spelat någon större roll eftersom tidningarna uppfattas som en del av den elit Trump ställt sig emot.

– De dagstidningar som gav stöd till Clinton kontra Trump, de är oftast inte de dagstidningar som Trumps kärnväljare skulle läsa. Amerikanska massmedierna och specifikt dagstidningar uppfattas som eliten.

Mediehusen riktar kritik mot den egna tilliten till opinionsmätningar inför valet som felaktigt pekade på att Clinton skulle vinna.

Och det är något Christian Christensen, professor i journalistik på Stockholms universitet, menar var ett av de största snedstegen av amerikanska medier inför valdagen.

– Problemet är att man litar väldigt mycket på de här mätningarna som man betalar för. Så att vara källkritisk efteråt, det är lite för sent egentligen. Det hade gynnat amerikanska medier att hålla tillbaka lite grann och försöka ha lite distans, de har tryckt väldigt hårt på idén om att Clinton skulle vinna. Det gick ganska snabbt i går kväll för att det blev tydligt att det inte alls var sant.

Trump behöver medierna

Nu försöker bland annat Huffington Post tvätta bort en del av sitt tydliga ställningstagande i och med att de tar bort den varningstext som följt med all bevakning av Donald Trump och som har informerat läsaren om Trumps: "rasism, misogyni och främlingsfientlighet".

Anledningen, skriver tidningen, är att han nu har valts på demokratisk väg till president och att det finns en möjlighet att han visar sig vara en annan person än under presidentkampanjen.

Donald Trump har varit uttalat kritisk mot mediernas rapportering av valet. Den stora frågan blir nu därför hur den framtida relationen mellan den blivande presidenten och medierna kommer att se ut, eftersom Trump nu behöver medierna när han ska driva sina regeringsfrågor, säger Christian Christensen.

– Jag skulle nog gissa att det skulle vara oerhört problematiskt för Donald Trump att fortsätta den här aggressiva tonen. Det finns en symbiotisk relation mellan makt och massmedierna, de behöver varandra. Trump kan inte driva fram sina policys, vad de än är nu, utan inte kanske stöd från pressen men i alla fall bevakning. Han kan inte ha en sådan här dålig stämning mellan de amerikanska massmedierna och Vita huset.

Hollywood i chock

Och Hollywoods branschpress tävlar om att hitta kändisar i chock på sociala medier. Många regissörer, manusförfattare, skådespelare och artister uttryckte bestörtning i sociala medier efter att det blev klart att Donald Trump är USA:s nya president.

Som manusförfattaren och komikern Seth Macfarlane, som twittrar: "Vissa gillade inte Bush. Andra inte Obama. Men det här är annorlunda. Glöm det där att inte gilla. Många är genuint rädda nu. Detta är nytt."

Den brittiska författaren JK Rowling är mer försonande på Twitter: "Vi står samlade. Vi står upp för de sårbara. Vi utmanar de som är bigotta. Vi låter inte hatretoriken bli normaliserad. Vi håller linjen." 

Många hotar att lämna landet, och sedan tidigare har kändisar, från Barbara Streisand till "Breaking bad"-skådespelaren Bryan Cranston, sagt att de ska flytta till allt från Kanada till Spanien.