Ken Loach, Donald Trump, Francis Ford Coppola
Ken Loach, Donald Trump, Francis Ford Coppola Foto: Sverigs Radio/AFP PHOTO / Mandel Ngan

Ken Loach: En skrämmande resa in i det okända

Francis Ford Coppola: Trump är ingen ideolog
3:34 min

I dag drar Stockholms filmfestival igång. Och reaktionerna på valet i USA kom direkt. "Den stora massan som känner att ingen lyssnar på dem, har en tendens att söka sig mot den yttersta högerflanken", tror regissören Ken Loach, medan Francis Ford Coppola menade att Donald Trump inte är någon högerideolog.

På kulturredaktionens Facebook-sida kan du se filmer med Ken Loach och Francis Ford Coppola

I morse träffade kulturredaktionens Lisa Bergström den brittiske regissören Ken Loach, vars "Jag, Daniel Blake" är öppningsfilm Stockholms Filmfestival ikväll. Den vänstersinnade regissören hade många tankar om resultatet i det amerikanska presidentvalet, och tycker att man kan jämföra med 1930-talet. Då, precis som nu, var det kaos i ekonomin, arbetslösheten hög och industrier gick i graven - utan att ersättas med nya.

- Det finns många människor därute som inte känner att de har en röst och att de som skulle vara arbetarklassens röst, vänstern eller Demokraterna i USA, agerar linje med kapitalistiska intressen, säger Ken Loach.

Han menar att den stora massan som känner osäkerhet och att ingen lyssnar på dem, har en tendens att söka sig mot den yttersta högerflanken.

- Vi har sett det i Östeuropa, vi fick ett smakprov av det i Brexit debatten och nu USA och det är mycket oroande, tycker Ken Loach.

Samtidigt tror han att det är en effekt av den värld vi skapat

- Jag lyssnade på Trump, han är som en pratshowsvärd. Språket är det ifrån reality television, fantasin tar över från verkligheten, men han kommer att ha en statsapparat omkring sig som antagligen kommer att sätta gränser, säger han.

Samtidigt är Ken Loach mycket oroad över vad som ska hända.

- Vem vet vad han kommer att göra. Det är som en skrämmande resa in i det okända.

Under en presskonferens på Stockholm filmfestival uttalade sig även amerikanska regissören Francis Ford Coppola om presidentvalet. Han tyckte det var konstigt, att så många blev förvånade över resultatet.

- Förhoppningsvis finns det kunskap att hämta, i det faktum att så många kände sig tvungna att rösta på honom, sa han och fortsatte att berätta att han känner Trump.

- Vi gick på samma militärskola. Han är ingen högerideolog eller tänkare. Mitt intryck är att han är en väldigt praktiskt inriktad person och det är en bra sak, menade Francis Ford Coppola.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".