Ny organisation diskuteras på Kungliga musikhögskolan.
1 av 3
Ny organisation diskuteras på Kungliga musikhögskolan. Foto: Berit Nygren/SR
Interiör från Kungliga musikhögskolan.
2 av 3
Interiör från Kungliga musikhögskolan. Foto: Berit Nygren/SR
Oscar Johansson Werre som studerar trumspel på Kungliga musikhögskolan.
3 av 3
Oscar Johansson Werre som studerar trumspel på Kungliga musikhögskolan är skeptisk.

Skiss till ny musikhögskola väcker oro

"Makt och pengar flyttas längre bort"
1:55 min

Kungliga musikhögskolan är på väg att omorganiseras och nu väcker en skiss till en ny organisation oron att den konstnärliga kvaliteten ska försämras.

Oron finns inte minst på folkmusikinstitutionen, som enligt skissen ska slås ihop med jazz- respektive musik- och mediaproduktionsinstitutionerna.

– Dåligt, tycker Annika Hammer som studerar sång för andra året på folkmusikutbildningen och fortsätter:

– Det konstnärliga problemet är att makt och pengar flyttas längre bort från de det berör. Jag kan inte se hur jag som folkmusikstuderande är betjänt av att de viktiga besluten ska tas av någon som kanske inte har så mycket kunskap om folkmusik. Det samma gäller ju om man pluggar jazz eller musik- och medieproduktion.

Kungliga musikhögskolans sex institutioner ska bli tre som har ungefär lika många studenter vardera, är likadant uppbyggda och har enhetliga rutiner, enligt den nuvarande skissen. Den klassiska institutionen blir kvar men utökas med komposition och dirigering. Sedan får KMH en institution för ämneslärarutbildning och musikterapi medan folkmusik-, jazz- och musik- och medieproduktion alltså slås ihop till en enda institution och ansvaret för budget- och personalfrågor hamnar hos en gemensam chef.

Poängen med allt detta är svår att förstå för de medarbetare som Kulturnytt varit i kontakt med, och KMH:s chef, rektor Cecilia Rydinger Alin vill i nuläget inte ge någon kommentar. Tidigare har det talats om samordningsvinster, som att resurser för administration kan flyttas till skolans utbildningar, och att eleverna lättare kan röra sig mellan institutioner och genrer. Det kommenterar Annika Hammer på folkmusikutbildningen så här:

– Det där är ju bara snömos. Som synes kommer ju inte de klassiska musikerna att röra sig mer, om man nu tror att en gemensam institution är en förutsättning för att kunna röra sig mellan, säger Hammer.

Av samma uppfattning är Oscar Johansson Werre som studerar trumspel på jazzutbildningen. Dessutom är det skillnad på gehörsstudier och gehörsstudier, fortsätter han:

– Att ha gehörslära tillsammans med folkmusiker skulle göra så att varken jazz- eller folkmusikerna fick lära sig det de verkligen behövde eller ville. Gehörslära - det är litet annorlunda vad man måste lyssna på i jazz och i folkmusik, kan jag tänka mig.

Styrelsen för KMH ska fatta ett slutgiltigt beslut i mitten av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".