Clinton Trump
Hillary Clinton eller Donald Trump? Foto: JEWEL SAMAD

Veckans ord: Sannolikhet

Cecilia Blomberg om när sannolikheten tog över medierna.
3:36 min

Veckans amerikanska presidentval fick Cecilia Blomberg att tänka på Tage Danielssons sketch "Om Sannolikhet" - Veckans ord är alltså Sannolikhet.

"Sannolikhet va, det betyder väl något som är likt sanning?"

Den är en klassiker Tage Danielssons geniala vridande och vändande på ordet sant och sannolikt strax efter att kärnkraftsolyckan i Harrisburg inträffat 1979. Och nu i veckan var vi där igen. I resonemang om sannolikhet.

Medierna fylldes av kommentatorer som slog fast att - även om det var jämnt mellan de två kombattanterna i USAs presidentval, så skulle Hillary Clinton ändå dra ifrån i slutspurten. Latinoväljarna skulle mobilisera sig till hennes fördel. Clinton skulle vinna - så skulle det med allra största sannolikhet bli. Det var nästan sant. I alla fall innan rösterna hade räknats. Faktiskt samma grad av sannolikhet som att britterna skulle rösta mot Brexit. Men just det är ju nästan inte sant längre nu när brittisk domstol slagit fast att det krävs en majoritet i det brittiska parlamentet för att Brexit ska bli av. Så folkets vilja kanske ändå inte var riktigt sann.

Men bortom ordleken finns ett allvar som nu 2016 handlar om en allt större klyfta mellan å ena sidan det som av många nu kallas etablissemanget, det vill säga proffspolitiker, de som sitter på pengarna, men också medierna och kultureliten. Å andra sidan de som lite slarvigt brukar benämnas folket.

Hur kan annars nästan varenda stort mediebolag så helt ha spekulerat fel. "Kan medierna hämta sig efter valet", skriver New York Times. I ett öppet brev i Wall Street Journal någon vecka före valet varnade 370 av USAs ledande ekonomer, däribland åtta nobelpristagare, för de katastrofala konsekvenserna för ekonomin i fall Trump skulle vinna. På kultursidorna har det varnats för censur, kulturskymning, kvinnofientlighet och främlingsfientlighet bland annat.

Men de kan ju inte ens vara en sannolikhet att mer än 50 procent av befolkningen skulle tillhöra någon form av oupplyst utanförskap. Och om det osannolika skulle ske att Hillary Clinton ändå skulle förlora valet, vilket hon gjorde, så var det åtminstone en nästan hundraprocentig sannolikhet att hon på ett värdigt sätt skulle erkänna sig besegrad i god ton i offentligheten när resultatet börjat utkristalliseras. Istället valde hon att i ett första skede ducka. Åka hem. Sova. Bara kommunicera med omvärlden genom ett telefonsamtal till Trump. Ja, det är svårt det där med sanning. Jag låter Tage Danielsson runda av.

 "Vi måste lära våra barn att alltid tala sannolikt, så att de förstår att det som hände i Harrisburg inte kan hända här eftersom det ju inte ens kunde hända där, vilket ju hade varit mycket mera sannolikt eftersom det var där det hände."

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".