Den studiebegåvade Eliza och hennes stolte far Aldea i Prövningen.
1 av 2
Den studiebegåvade Eliza och hennes stolte far Aldea i Prövningen. Foto: NonStop Entertainment
Guldpalmsvinnaren Cristian Mungio och reportern Nina Asarnoj på Stockholms filmfestival.
2 av 2
Guldpalmsvinnaren Cristian Mungio och reportern Nina Asarnoj på Stockholms filmfestival. Foto: Sofia Dahlén

Rumänsk Guldpalmsvinnare om föräldraskapets våndor

Nina Asarnoj intervjuar den rumänske regissören Cristian Mungiu
6:30 min

Den rumänske regissören Cristian Mungiu är på Sverigebesök med sitt moraldrama "Graduation" ("Prövningen"). En historia om en far och hans 18-åriga dotter.

Den rumänske regissören Cristian Mungiu, född 1968, är den första filmskapare från Rumänien som någonsin fått en långfilmspalm i Cannes och den fick han 2007 för abortdramat ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar”. På Stockholms filmfestival är han aktuell med filmen ”Graduation” eller ”Prövningen” som den heter på svenska, en film om föräldraskap och vad en pappa är beredd att göra för sin dotters väl och ve. Och det är just människans skuggsidor och moraliska överväganden som intresserar Cristian Mungiu allra mest. Nina Asarnoj träffade honom i ett snöigt november-Stockholm, en mycket passande årstid visar det sig.

För ”Graduation” eller ”Prövningen” är en ovanligt ljus och grön film för att vara Cristian Mungiu. Helst ville han filma på senhösten eller tidig vinter, då är ljuset bäst. Men för den här historien som handlar om en 18-årig flicka som förbereder sig inför slutproven till universitetet, då måste det vara gröna blad och vår i luften för att stämma…

Cristian Mungiu är ett mycket artigt och vänligt geni. Han är ett slags rumänsk Kieslowski, hans filmer rör sig i östinspirerade betongmiljöer, kök med blommönstrade vaxdukar och med bleka människor som växt upp under Ceausescus förtryck och nu försöker få ihop den gamla världens villkor med den nya. Mungiu berättar om de moraliska avvägar vi människor så lätt hamnar på. Ibland med de bästa avsikter. I ”Graduation” eller ”Prövningen” som den heter på svenska, drömmer läkaren Romeo Aldea om att hans studiebegåvade dotter Eliza ska få gå på ett engelskt universitet. Hon ska göra det han aldrig gjorde, lämna det slitna korrumperade Rumänien bakom sig. Och just föräldraskapets dubbelhet av omsorg och egna ambitioner var en perfekt spelplats för Cristian Mungius hyperrealistiska vardagsfilosofiska drama om hur långt man kan gå för att hjälpa sitt barn, ett ämne som låg honom nära.

Det var när Cristian Mungiu fick egna barn när grubblerierna kring hur han skulle vara som förälder började. Skulle han uppmuntra dem att bli moraliskt oantastliga eller skulle han förbereda dem för den hårda verkligheten? Han berättar att barnen nu är 6 och 11 år gamla och han vet fortfarande inte. Men som den konstnär han är, blir metoden att hantera akuta livsfrågor, att göra film om dem. Och den film han fick Guldpalmen för 2007 – ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” – byggde just på en väninnas erfarenhet av en väldigt sen illegal abort. ”4 månader…” utspelades 1987 när Rumänien fortfarande var kommunistiskt, och all den skam och skräck en abort kan innebära, kombineras i filmen med rädslan för att åka fast. En absolut gastkramande historia ur vardagen, berättad i Cristian Mungius helt speciella realistiska stil med långa tagningar, knappt några klipp och handhållen kamera. Och den där realismen åstadkoms genom ett oändligt antal noggrant regisserade tagningar…

Cristian Mungiu planerar varje scen och varje klipp minutiöst redan i manuset. Eftersom tagningarna är så långa och golven fulla av tejpbitar för att skådespelarna ska komma ihåg sin bana genom lägenheter och trappuppgångar, så brukar det bli minst femton tagningar innan diskbänkskoreografin sitter som den ska och skådespelarna kan börja koncentrera sig på repliker och känslouttryck. För ur denna hårt kontrollerade dans ska själva livet uppstå. Ja, ja, ja - nej, säger Cristian Mungiu när jag vill likna honom vid regissören Asghar Farhadi som gjort ”Nader och Simin - en separation” eller Kryzsztof Kieslowski. Cristian Mungiu vill inte göra något som liknar någon annan film, det blir alldeles för många lager. Jag vill bara göra en överföring, den från verkligheten till filmen. Att skapa fiktion så nära livet som möjligt, säger han.

"Graduation" (svensk titel: Prövningen) får biopremiär 10 februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".