Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Valets litteratur om klass och högerns vägskäl

Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 12.50
"Det handlar om en vilja, kanske ett behov, att förstå"
(3:21 min)
Under året har flera böcker som försökt nyansera den vita arbetarklassen i USA legat på topplistorna.
Under året har flera böcker som försökt nyansera den vita arbetarklassen i USA legat på de amerikanska topplistorna. Foto: Jim Watson/AP/TT

Kan årets amerikanska politiska bästsäljare förklara utgången i presidentvalet? Kulturnytts Matilda Källén hittar flera böcker som försöker förklara och nyansera den amerikanska vita arbetarklassen, från JD Vance elegi över hillbillyn till Nancy Isenbergs beskrivning av hur så kallat "white trash" skildrats historiskt.

Lyssna också: P1 Kultur podd om Trump-nästet Ozarkerna

I sin uppmärksammade bok "Hillbilly elegy: A memoir of a family and culture in crisis" gör författaren JD Vance upp med sin uppväxt i nedläggningsdrabbade Appalacherna, samtidigt som han försöker nyansera nidbilden av "hillbillyn" och bidra med någon slags förklaring till den indignation som i sin tur kan vara en förklaring till att Donald Trump vann valet.

– De känner sig utanför den moderna amerikanska ekonomin och livsstilen, de känner sig frånkopplade politikerna i Washington DC, och även om Donald Trump säger skandalösa saker så ser de honom som personen som kan ta kampen med DC, säger JD Vance i en intervju med CNN.

Och i "White trash: The 400-year untold history of class in America" anlägger forskaren Nancy Isenberg ett historiskt perspektiv på klassfrågan i USA, när hon beskriver hur "rednecks" har framställts genom åren och hur den vita arbetarklassen ser ut idag.

Gemensamt för dessa skildringar är, förutom berättelsen om en vit, bitter arbetarklass, ofta män, som vänt etablissemanget ryggen på grund av utanförskap, arbetslöshet och hopplöshet, en vilja att göra förståeligt. Att temat går igen i flera böcker som legat på de amerikanska topplistorna för litteratur under året är förmodligen ingen slump. Det handlar om en vilja, kanske ett behov, att förstå vilka Trumps anhängare är och varför – men kanske är det en jakt som varit fruktlös eller vänd åt fel håll, konstaterar de självrannsakande amerikanska medierna efter valet.

För det var inte bara vita arbetslösa män som röstade på republikanernas presidentkandidat. Enligt den eftervalsanalys som gjorts hittills lade en majoritet av både vita män och kvinnor sin röst på honom, och om man bortser från etnicitet och kön var han mer populär än Clinton bland medelinkomsttagare.

Och enligt Washington Post-journalisten Michael Kranish, en av författarna till bästsäljaren "Trump revealed", är väljarna väl medvetna om att de flesta av vallöftena inte kommer att bli verklighet. De röstar snarare för att sända ett budskap, tror Kranish.

– Jag tror att de flesta av Trumps anhängare är mycket medvetna om vad de kommer att få från honom, de flesta av dem tror inte på hans löften, de ser snarare en röst på honom som ett klassiskt, populistiskt "sändande av budskap", säger han.

Efter en genomgång av topplistorna över årets bäst säljande amerikanska politiska böcker kan det hur som helst konstateras att det är högern och högerväljarna som där dominerar, synas i sömmarna och ska förstås, inte sällan av akademiker eller meningsmotståndare.

Frågan är var berättelsen nu landar.

 

Fler böcker om politik som legat högt på de amerikanska topplistorna under valkampanjerna:

  • "Strangers in their land: Anger and mourning on the American right", Arlie Russell Hochschild
  • "Playing to the edge: American intelligence in the age of terror", Michael V. Hayden
  • "The signal and the noise: Why so many predictions fail but some don’t", Nate Silver
  • "If you can keep it: The forgotten promise of American liberty", Eric Metaxas
  • "The righteous mind: Why good people are divided by politics and religion", Jonathan Haidt
  • "The elephant in the room: A journey into the Trump campaign and the 'alt-right'", Jon Ronson
  • "God’s chaos candidate: Donald J. Trump and the American unraveling", Lance Wallnau
  • "Guilty as sin: Uncovering new evidence of corruption and how Hillary and the Democrats derailed the FBI investigation", Edward Klein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".