Konstnären Natalie Sutinen
Konstnären Natalie Sutinen i sin ateljé i Hökarängen. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio

Höjda ateljéhyror i Hökarängen

"Vi blir tvungna att flytta härifrån"
1:45 min

Projektet "Hållbara Hökarängen" sjösattes av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem för fyra år sedan. En del i projektet var att få fler konstnärer till stadsdelen, men nu väntas en kraftig hyreshöjning.

Kulturnytt har tidigare rapporterat om konstnärer i Göteborg som oroar sig för höjda ateljéhyror och i Stockholm finns samma rädsla. Natalie Sutinen var en av de första konstnärerna som flyttade till Hökarängen, som del av utvecklingsprojektet.

– Vi blev ju inbjudna för att få subventionerad hyror, för att de ville ha kultur och konstnärer hit, säger hon.

Men nu, ett år efter att projektet "Hållbara Hökarängen" har avslutats, har Natalie Sutinen fått ett nytt kontrakt på posten, där hyran är det tredubbla mot vad hon tidigare betalat.

– Det är helt omöjligt för konstnärer att betala sådana summor. Jag tror att vi blir tvungna att flytta härifrån, säger hon.

Natalie Sutinen berättar att orsaken hon fått från Stockholmshem är att de vill anpassa hyresnivåerna till marknaden. Detta trots att det finns ett politiskt direktiv i Stockholm som säger att kulturlokaler som hyrs ut av stadens egna bostadsbolag inte ska ha marknadsmässiga hyror.

Roger Mogert är Stockholms socialdemokratiska kulturborgarråd och berättar att han själv varit i kontakt med Stockholmshem om hyrorna. 

– De signalerna jag får från Stockholmshem är att de är väldigt måna om konstnärerna i Hökarängen och att de vill ha ett samtal för att ta ett omtag i den här frågan, säger han.

Stockholmshems kommunikationschef Karin Stener säger till Kulturnytt att det inte handlar om någon marknadsanpassning utan en översyn av lokaler där hyran inte höjts på flera år.

Men det finns fler exempel på att stadens egna bostadsbolag genomför kraftiga hyreshöjningar för konstnärer vars kontrakt är på väg att löpa ut. Och Natalie Sutanen känner sig inte trygg.

– Att fortsätta hyra till en skälig kostnad vore ju att föredra men samtidigt så är det ju inte roligt att ha en hyresvärd som inte vill ha en här, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".