Tillbaka till framtiden
1 av 3
Tillbaka till framtiden Foto: Johan Bergmark
BOB FILM Sweden/ Press
2 av 3
BOB FILM Sweden/ Press Foto: BOB FILM Sweden/ Press
Tillbaka till framtiden
3 av 3
Tillbaka till framtiden Foto: BOB FILM Sweden/ Press

Hjärtevärmande tidsresa i bioaktuella "Flykten till framtiden"

Gunnar Bolin: "Enkel men genomcharmig"
2:33 min

Ulf Malmros är en våra mest flitiga filmregissörer, den här gången har han regisserat tillsammans med Jaana Fomin och deras nya film heter Flykten till framtiden.

Det här är förvisso en sorts hommage till Robert Zemeckis klassiker Tillbaka till framtiden. Men i Flykten till framtiden handlar det om 22 årige Svante som anno 1973 är diagnostiserad med ett livshotande hjärtfel. En alldeles särskilt hopplös kväll hamnar han på en tunnelbana som tar honom till 2016 och där upptäcker han både att han dog om fyra dagar fast 1973 då.. och att man i denna framtid kan bota hans hjärtfel. Men hans personnummer hör till en död man och privat så kostar det miljoner att utföra hjärtoperationen, och då tvingas han att åka mellan tiderna för att fixa detta.

Svante träffar Elsa i framtiden tar med henne till 1973 och tillbaka igen, och ja tidsresor är ju till sin natur en aning röriga men det gör inte så mycket i den här historien för Malmros och Fomin har gjort en genomcharmig film. Den är rätt enkel, man kan tröttna på samma studiobyggda 1973-gata efter ett tag, och manuset är väl inte vässat så där särskilt bra, vissa skämt är en aning krampaktiga:

Elsa klagar: Jag har inte tid med mina kompisar vi ses bara på Skype – Ja men då går vi dit då, säger Svante… ja halvkul.

Helkul däremot när Elsa ser Jan Guillou på en löpsedel 1973 och suckande undrar - Har han alltid funnits?

Henrik Dorsin är denna gång den som får spela Malmros ofta återkommande äldre man utan riktig verklighetsförankring med ett gott hjärta. Och han gör det med värme och humor. Han är Bengan, innehavare av en skivaffär och benägen på att röka en holk då och då. Eller kanske ta sig en spliff på 2016-svenska.

Förvecklingarna blir många på slutet blir det så där härligt ”..vänta nu, men om det händer nu vad hände egentligen då …? och hur hänger det här ihop?

Och det är kul att se hur de välresearchade kläderna och stilarna från 1973 i vissa fall går igen anno 2016. Som sagt var hjärtevärmande och charmerande.

Men. En KPML:are skulle aldrig ha gillat Gud i brallan.

Objection your honor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".