Xavier, Liam och Nelly.
1 av 4
Xavier, Liam och Nelly. Foto: Sara Choghrich.
Ipad barn.
2 av 4
Barnkanalens app och Play-spelare på SVT, som lanserades 2014, är ett resultat av att siffrorna för traditionell barn-tv rutschade brant nedåt under 2012. Foto: Julie Jacobson.
Netflix är den ledande aktören inom betal-tv på nätet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 4
Netflix är den ledande aktören inom betal-tv på nätet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Barnen viktig komponent i streamingrevolutionen

7:28 min

Över en miljon svenska hushåll tittar idag på strömmade tjänster, parallellt minskar traditionellt tv-tittandet. Talande nog satsar nu Viaplay på en egen julkalender som utmanar SVT. P1 Kultur undersöker hur barnen fått en framskjuten roll i streamingrevolutionen.

Vi börjar hos Liam, 12 år, och Xavier, 9 år, från Stockholm. 

– 20 procent tittar jag på tv och 80 procent håller jag på med dator och sånt, säger Liam.

– På tv brukar jag typ titta 5 procent och ipad och dator brukar jag titta 95 procent, säger Xavier.

Jonas Karlén är vd på Viaplay:

– Barnen är viktiga för att det är de som till stor del leder utvecklingen kring hur de vill uppleva en streamingtjänst. De krav och förväntningar som kommer från barn och ungdomar är någonting som vi vet kommer att sprida sig till de högre åldergrupperna också.

– Därför är det viktigt att se hur barnen använder innehåll för att kunna utveckla tjänsten så att den passar både barn och vuxna. Bland de kunder vi har så är det 4 av 10 som också kosumerar barninnehåll.  

Även cheferna på Netflix är medvetna om att det ofta är barnen som styr framför tv:n. I en intervju med USA Today för snart ett år sedan sade inköpschefen Ted Sarandos att det är strategiskt viktigt för bolaget med barn som användare.

MTG-ägda Via play har lyckats ta över rättigheterna till 1 200 Nickelodeon-serier från Netflix men den nya tekniken har inte gått public service förbi.

Barnkanalens app och Play-spelare på SVT, som lanserades 2014, är ett resultat av att siffrorna för traditionell barn-tv rutschade brant nedåt under 2012.

Safa Safiyari är ansvarig för SVT:s barn och ungdomsutbud.

– Då började vi märka att de allra yngsta barnen började titta mindre och mindre på tv. Det var början på det som vi ser idag. Broadcast tv minskar bland barnen. Det finns flera orsaker. Den främsta är tekniken. En surfplatta jämfört med en tv-apparat är ju mycket, mycket mer spännande. Den påminner mycket mer om en leksak. Sen så finns det ett större urval.

Liam, Nelly och Xavier har nästan ingen relation till den linjära Tv:n. De tittar hellre på Viaplay, Netflix och Youtube.

- På tv kan man inte välja vad man ska titta på. Men på Viaplay och Netflix så kan man välja det. Jag och Nelly tittar på serier som inte går på tv längre, säger Liam.

- Jag, Liam och mamma brukar titta på Flash, säger Nelly.

- På Viaplay och Netflix kan man titta på saker som inte går på tv. Som jag, brukar titta på Zootropolis, säger Xavier.

Är det även så att man kan titta på samma sak om och om igen?

- Ja, istället för att titta på tv, då ser man det en gång om året, säger Xavier.

En brittisk undersökning har kartlagt hur barn tittar på tv och den visar det sig att hela 60 procent väljer en annan skärm än tv:n. Jonas Karlen på Viaplay säger att barntittandet på Viaplay fördubblades mellan 2015-2016. Om barnen skulle försvinna från Viaplay skulle det påverka företaget negativt och de skulle även förlora föräldrarna som kunder, på köpet.

- Det skulle inte vara bra. Barnen är en viktig del i vårat familjeerbjudande. Det är tänkt att det ska vara ett ekosystem som ska fungera åt båda hållen, säger Jonas Karlén.

Vad gör ni på SVT får att hålla kvar barnen?

- Redan 2012 när vi såg den där trenden, så började vi utveckla våra digitala tjänster.

Viaplay är medvetna om att det linjära tv tittandet har minskat.

- Men jag tror inte att barnen övergivit tv, däremot fungerar streamingstjänsterna som ett komplement. Det vi gör i december är att vi lanserar vår första original för Viaplay som är riktat bara till barn och det är Julkalendern.

Safa Safiyari på SVT ser inte Netflix, Viaplay och liknande tjänster som stora hot. Han tycker det är positivt att även Via play gör en Julkalendern i år för han tror att det berikar utbudet.

- Jag visste om att de ska göra en Julkalendern och anledningen till det är att jag gick förbi Tekniska museet och såg våra scenografer där. Egentligen så tycker jag att det är bra. Det berikar ju utbudet för barn.

Vad skulle ni göra om ni blev tvungna att endast titta på TV och internet slutade funka?

- Då skulle jag bara lägga mig ner och sova, säger Xavier.

- Det skulle inte vara kul, säger Liam.

När internet inte funkar så springer Liam runt tills nätet kommer igång igen.

- Och pappa brukar få damp, säger Liam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista