Jonathan Johansson är aktuell med albumet "Love and devotion".
Jonathan Johansson är aktuell med albumet "Love and devotion". Foto: Pressbild/Sony

Lyxigt och plastigt när Jonathan Johansson undrar vad kärlek är

"Det handlar om när ruset ebbat ut"
2:27 min

Förra året släppte Jonathan Johansson det politiska albumet "Lebensraum!" och nu är han tillbaka med en ny fullängdare fast med en mjukare titel: "Love and Devotion". Tali da Silva har lyssnat.

De euforiska låtarna om gnistrande ny kärlek och förälskelsens rus som stod ut på förra albumet "Lebensraum!" finns även här. Men mest av allt handlar "Love and devotion" om vad som händer när ruset ebbat ut, och kärleken tvingas trängas med laptopar i sängen och sopor som lämnats på diskbänken igen.

Kanye spelar blackjack

Tvivlet och oron ställs mot lyckliga stunder kind mot kind på dansgolvet, och frågan är vad som väger tyngst. Eller kanske snarare vilket av det som är på riktigt.

Jonathan Johansson slänger samtidens ytlighetsmarkörer omkring sig som konfetti. Shoppingdagar på Heron City, Kim och Kanye som spelar blackjack på sunkkrogen, photoshop och instagram-filter ställs mot äkta känslor. Ibland blir världen väl ytlig och kärleken väl allvarlig. Men det handlar om att teckna livets kontraster. Vad är mest äkta: kärlek IRL eller Hollywoodversionen?

Tar Foreigner i handen

Musiken andas 80-tal, lätta trummor och syntar och ibland pumpande bas och funk. Stundtals lyxigt, stundtals plastigt, på ett oemotståndligt sätt som går väl ihop med albumets stora frågor.

Jag blir inte klokare av att lyssna på "Love and devotion", Jonathan Johansson har inga svar.

Men det känns lite mindre ensamt när han ställer sig bredvid och precis när musiken sakta klingar ut, håller både mig och svulstiga 80-talsbandet Foreigner i handen och också undrar: vad är kärlek?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".