Cynthia Guarachi är ett stort Leonard Cohen-fan. Foto: SVT Bild/AP
Cynthia Guarachi är ett stort Leonard Cohen-fan. Foto: SVT Bild/AP

"Folk tycker att det är konstigt att jag älskar Leonard Cohen". Cynthia Guarachi om en idols bortgång

Leonard Cohen-fanet Cynthia Guarachi om dödsbudet
2:12 min

Det är många som är ledsna över Leonard Cohens bortgång. En av dem är Cynthia Guarachi som jobbar som redaktör på barnprogrammet "Morgonshowen" i SVT. Hon möttes av nyheten tidigt på morgonen när hon åt frukost på jobbet.

– Jag har gråtit hela morgonen, det var så jobbigt, jag skulle sända. Jag kom in fem i morse och skulle ta frukost, och så hör jag "Hallelujah". Det var helt naturligt att höra, eftersom det är min väckarklocka på morgonen också, berättar Cynthia Guarachi.

– Jag tittade upp och så var Leonard Cohen där, jag visste ju att han skulle dö, men... jag grät nästan hela sändningen.

Första låten hon hörde var "In my secret life" och hon blev helt tagen.

-- Den rösten, den var så unik på något sätt. Och jag tänkte: jag måste lyssna på mer. Det var så jag fastnade för honom. 

När Cynthia Guarchi berättar att hon lyssnar på Leonard Cohen, möts hon ofta av förvåning, men hon har svårt att förstå den reaktionen.

– Jag har inte fattat om det är på grund av min ålder eller vem jag är... Hur kan det vara konstigt, har du inte hört honom, hur kan du inte lyssna på honom?

Hon menar att Cohen och hans musik möter henne i det sinnestillstånd hon är i.

– Om jag är lycklig blir jag lyckligare, om jag är ledsen så tröstar det mig. Det är som om det är där jag är. 

Cynthia Guarch såg honom 2013. Det var utomhus, hon och hennes sällskap var oförberedda, var för kallt klädda och hade hade inga kontanter med sig. Det kändes motigt, men allt ändrades när kom upp på scen.

– Leonard Cohen var där i tre timmar. Då var allt det svåra glömt och det kändes nästan religiöst på något sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".