Leonard Cohen.
Leonard Cohen blev 82 år gammal. Foto: Ingvar Svensson/TT

Leonard Cohens sista intervju, olika röster och långvariga kärlekar

Leonard Cohen i sista intervjun: "Jag är redo att dö"
3:41 min

– Du vet, jag är redo att dö, jag hoppas att det inte är obekvämt.

Så sade Leonard Cohen i en av sina allra sista intervjuer. Det var i somras, när The New Yorkers David Remnick besökte den cancersjuke sångaren och poeten i hans hem i Los Angeles.

Och inatt nåddes världen av nyheten att Leonard Cohen gått bort.

Han föddes 1934, växte upp i Montreal i en judisk familj i klädesbranschen och hann under sina 60 år i offentligheten anta flera skepnader och röster: poetens och låtskrivarens, generationens och religionens, men också kvinnokarlens och den svarta humorns.

Med en bakgrund som poet – han debuterade med den beat-inspirerade diktsamlingen "Let us compare mythologies" 1956 – släppte han sitt första album "Songs of Leonard Cohen" drygt tio år senare.

Efter en blygsam start kom han snart att bli en av de följande decenniernas mest uppmärksammade och uppskattade nordamerikanska artister, av Bob Dylan betraktad som en av hans "närmaste rivaler".

Jämte musikskapandet fortsatte han med poesin, liksom många av låtarna ofta präglad av ett andligt utforskande – han tillbringade bland annat tid i ett buddhistiskt kloster – men även av romantik.

För ett par månader sedan författade han enligt Rolling Stone ett brev till en av sina gamla flickvänner, Marianne Ihlen, då döende, där han beskrev hur han också förberedde sig inför döden: "Våra kroppar faller sönder och jag tror att jag kommer att följa efter dig snart".

Nu lever de båda vidare i Cohens låt "So long, Marianne".

Leonard Cohen återvände till turnélivet efter en 15 år lång paus 2008 och släppte sitt fjortonde och sista album "You want it darker" så sent som i oktober.

I intervjun med The New Yorker berättar han om skisserna, till dikter, till låtar, som ligger kvar i lådorna. Han har knutit ihop säcken nu, säger han, men läser ändå ett par rader från en av de där låtarna som aldrig blev:

Listen to the hummingbird /

Whose wings you cannot see /

Listen to the hummingbird /

Don’t listen to me

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".