Repetition Kör
Tensta Gospel Choir. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio

Tensta gospel choir - kören där det är okej att sticka ut

Linda Pira: "Här får man vara fri"
3:36 min

Kören Tensta Gospel Choir fyller 20 år och ger sig ut på jubileumsturné. Den började som en fritidssysselsättning för ungdomar, men idag har de sjungit både på Grammisgalan och Allsång på skansen och flera av körmedlemmarna har fått egna strålande solokarriärer, som Lykke Li, Sabina Ddumba, Linda Pira och Robyn.

Tenstabon Michelle Nakagawa startade Tensta gospel choir 1996 för att ungdomar från olika kulturer skulle mötas och ha något att göra. Vissa av ungdomarna är idag vuxna, men har fortsatt att sjunga i kören. Andra har tillkommit på vägen, men just nu görs inga auditions - kören har blivit för populär. Något av det som gör kören så speciell är att alla får lov att uttrycka sig, snarare än att alla ska låta lika. Det säger Elham Kalhori som är styrelsemedlem och har sjungit i kören i flera år.

Sjunger på gehör

- I vår kör är folk otroligt duktiga sångare. Men vårt sound är ändå inte lika samlat och finstämmigt som i andra körer där det finns grymma sångare utan vi har jobbat väldigt mycket med att man får sticka ut. Körrösten är inte ett utan vi försöker snarare få till ett uttryck, få ut ett budskap.

Tensta gospel choir sjunger alltid på gehör, och använder inga noter. Däremot sitter de ofta i ring och diskuterar texternas betydelse, för sig själva eller andra, för att få musiken att lyfta till berättelser.

- Det är skillnad om det är en artist som verkligen ger av sig själv och visar sina känslor med sin sång och verkligen för fram budskapet och respekterar budskapet och verkligen försöker få det att landa rätt och öppna upp för hur det kan tolkas och hur det kan tas emot.

Här får man vara fri

Rapparen Linda Pira sjöng i Tensta gospel choir i flera år och säger att det var kören som fick henne att känna sig bekväm på scenen och som lärde henne mycket av det hon kan om musik idag.

- Ja, gud. Jag använder mig av allt jag lärt mig här och sjunger jättemycket stämmor. Jag tränade upp mitt öra. Eftersom rap är ganska monotont så kan det bli ganska tråkigt om man inte gör melodier. Det som skiljer Tensta gospel från andra körer är att här får man vara fri och göra den musiken man växt upp med.

Mångfalden gör musiken starkare

Att körmedlemmarna har rötter i många olika länder öppnar upp för fler sätt att sjunga och fler sätt att tolka texterna på, säger Elham Kalhori.

- Jag tror verkligen att mångfalden i kören är ett recept på framgång. Det finns olika upplevelser och erfarenheter och ger mycket att höra och lära av varandra. Jag tror det gör musiken starkare.

Drabbar andra

Finns det någon rädsla för att kören ska bli mer känd som ett integrationsprojekt än en riktigt bra kör? Nej, säger Elham Kalhori.

- Ibland när man pratar med journalister eller personer utanför kören så är det självklart att man gärna vill lyfta den biten - framgångssagan från förorten. Men majoriteten av mottagandet vi får handlar om vår musik och vad vi gör på scen. Hur vi drabbar andra, det är det folk minns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".