Hallå! - Expressens schizofrena söndagsbilaga

I helgen gjorde Expressen om sin söndagsbilaga. Hallå! heter den numera och är en vild blandning mellan skvaller, recept och sexberättelser. Roger Wilson har läst.

Igår drabbades Expressen ännu en gång av ett anfall av metajournalistik.

Över ett helt textreklamliknande uppslag skrev tidningen om hur mycket läsarna gillade tidningens nya söndagsbilaga Hallå!.

Tyvärr missade jag att ringa till telefonslussen, hade jag hunnit det hade jag sagt att det mest positiva man kan säga om den nya bilagan är att Expressen åtminstone är konsekventa i sin fördumningslinje. Trenden med allt kortare texter, mer skvaller och paparazzibilder känns igen från fredagsbilagan.

Men frågan är om man nu inte gått ytterligare några steg uppåt i sleazefaktor - och att blandningen mellan sex och våld ibland mest påminner om den gamla ruggiga tidningen Veckans Brott - om än med lite bikinimode och recept instoppat för att göra blandningen riktigt schizofren.

Eller vad ska man annars säga om en tidning där man först möts av ett uppslag med rubriken ”hon hörde när maken gasade ihjäl deras fyra söner”, och sen några sidor längre bak kan avnjuta en artikel där kvinnor berättar om sina bästa husvagnsorgasmer. Det får till och med mingelreportaget med poserande kändisar på Monica Zetterlunds begravning att framstå som smakfullt.

Jag har inget problem med att man blandar högt och lågt, men ibland blir kontrasterna lite för magstarka.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista