Hemma hos Nelly Sachs på Bergsundsstrand 23
Hemma hos Nelly Sachs på Bergsundsstrand 23 Foto: Lennart Nygren/TT

Hur använda Nelly Sachs dikter idag?

"Hon skrev nog för de döda, för de som inte har någon röst"
5:58 min

Det är 50 år sedan poeten Nelly Sachs fick nobelpriset i litteratur. Men varför ska man läsa hennes dikter idag?

Lyssna på hela P1 Dokumentär: Nelly Sachs: Natten och Nobelpriset

Att skriva var nog som att andas för Nelly Sachs, säger psykiatern Daniel Frydman, som brukar inleda sina föredrag med dikten av Nelly Sachs om främlingen som håller sitt hemland på armen som ett föräldralöst barn.

Nelly Sachs kom som judisk flykting från Tyskland till Sverige under andra världskriget och debuterade som poet först när hon var 55 år gammal i slutet av 1940-talet. Hon skrev på tyska och var också verksam som översättare i Sverige. I början skrev hon sina dikter för hand på natten i mörkret i den lilla ettan på Bergsundstrand i Stockholm för att inte störa sin sjuka mamma. Under tidigt 60-tal vistades hon längre perioder på Beckomberga sjukhus där hon också författade två av sina senare diktsamlingar. Författaren Aris Fioretos framhåller hennes senare dikter, de mer karga, och läser sin bästa ur "Glödande gåtor."

För vem skrev hon? Hon skrev nog för de döda, säger Aris Fioretos, för de som fråntagits röst.

På söndag sänds ”Nelly Sachs, natten och Nobelpriset” på P1 Dokumentär. Och där besöker Katarina Wikars också Nelly Sachs-rummet 50 meter under marken på Kungliga biblioteket och träffar översättaren Margareta Holmqvist, som också var Nelly Sachs väninna eller själssyster som hon själv brukade säga.

Relaterat

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".