Stephen Bannon Donald Trumps nye chefstrateg
Stephen Bannon Donald Trumps nye chefstrateg Foto: Gerald Herbert

Trump ger Breitbart-topp nyckelroll i Vita huset

Fredrik Björkman om Breitbart
2:42 min

USA:s nyvalde president Donald Trump meddelade i går att hans kampanjledare, Stephen Bannon, kommer att bli chefsstrateg och rådgivare i Trumps regering. Ett beslut som väckt starka känslor.

Reaktionerna efter Donald Trumps val av Bannon som chefsstrateg har varit starka, främst från liberaler och journalister. Jeff Jarvis, professor i journalistik, liknade Bannon med nazisten Hermann Göring. Medarbetare på Boston Globe och Washington Post har reagerat på att vad de kallar en vit nationalist nu har presidentens öra till sitt förfogande. 

En stor del av kritiken riktas mot att Donald Trump i sitt tal efter att det blivit klart att han blivit president talade om att ena människor i hela nationen, men att han likväl valt att ha en person i sin närhet som står för starka högerpopulistiska åsikter.

Bannon var styrelseordförande för mediebolaget bakom webbsidan Breitbart innan han blev Trumps kampanjchef i augusti och han hade en framstående roll i Trumps presidentvalskampanj.

Breitbart grundades 2007 av Andrew Breitbart och var vid starten en uttalad konservativ nyhetskälla. Efter Andrew Breitbarts död 2012 ändrades dock linjen för sajten rejält och sidan kopplas nu till högerpopulismen. 

Innehållet på sidan behandlar grundläggande konservativa frågor om antifeminism, vapenrättigheter och invandring. Även islamofobiskt innehåll förekommer. Sidan drar sig inte för att sticka i ögonen och publicera artiklar med rubriker som är rejält tillspetsade. En sådan är "Preventivmedel gör kvinnor oattraktiva och galna".

På sidan finns också en del artiklar om Sverige, främst då i frågor om invandring och feminism. Motsvarigheten i Sverige är Avpixlat som publicerar liknande innehåll, men Breitbart är mycket större gällande antal läsare.

Företaget har kontor i Kalifornien, Texas, London och Israel. Dessutom har de uttalat planer på att öka i storlek med siktet på först och främst Tyskland och Frankrike i och med ökade framgångar för högerpopulister i de länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".