Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Storfilmer är redan dyrare än snittet. Som "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Foto: Jaap Buitendijk / TT

Dyrare biobiljetter efter nyår – men bara på småbiograferna

Bio Roy: "Vi måste se till att klara oss"
2:05 min

Trots hot om prishöjningar från biobranschen har de två största kedjorna inga planer på att höja biljettpriset på grund av höjd biomoms efter nyår. Det tvingas däremot många mindre biografer göra.

– En femma eller en tia kommer det säkert att bli i höjda biljettpriser, säger Cornelia Bjurström som är föreståndare på Bio Roy i Göteborg.

Att göra det dyrare för biobesökaren är ett sätt att kompensera att momsen på biobiljetter höjs. Det är också det som branschen har varnat för kommer att hända när staten från årsskiftet ensam ska ta hand om filmpolitiken, med pengar från den höjda momsen.

Men de två största kedjorna, SF Bio och Svenska Bio, kommer inte att höja priserna. Det säger Thomas Runfors som är informationschef på SF Bio.

– Vi vill inte höja biljettpriset, att kunden ska betala för momshöjningen, utan vi tar ut det på annat sätt.

Kostnaderna ska SF Bio täcka på andra sätt, som att spara i nya investeringar eller arbeta på att locka fler besökare. Samtidigt ligger flera av SF Bios biobiljetter redan över vad en biobiljett kostar i snitt i Sverige.

Så kostar till exempel filmen Fantastiska vidunder och var man hittar dem, det vill säga den nya 3D filmen från Harry Potterskaparen, upp till 170 kronor. Det är drygt 60 kronor mer än en snittbiljett.

Och hittills i år har biobiljetterna i snitt blivit ungefär tre kronor dyrare. Enligt Thomas Runfors beror det på att bland annat SF Bio satsat på kostsam teknik som Imax, eller erbjudit dyrare viptjänster.

– Så det påverkar ju snittpriset. Men vi har inte gjort några övriga åtgärder för att kompensera momshöjningen eller något sådant.

På Bio Roy i Göteborg, som ingår i paraplyorganisationen Folkets hus och parker, är föreståndaren Cornelia Bjurström orolig. Biljetthöjningen kommer inte att täcka de ökade kostnaderna. Och i värsta fall tycker kunderna att det blir för dyrt.

– Det finns en gräns för vad de kan betala. Vi lever på biljettintäkterna så självklart måste vi se till att vi klarar oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".