David Fuchamchi Regnfors
1 av 2
David Fuchamchi Regnfors i "20 november". Foto: Urban Jörén
Per Öhagen, Maria Nohra, Tarika Wahlberg, Anna Vnuk
2 av 2
Per Öhagen, Maria Nohra, Tarika Wahlberg, Anna Vnuk i "Hela familjen". Foto: Markus Gårder

Teater för tonåringar: "Hela familjen" och "20 november"

Härlig kavalkad och laddad monolog för unga
2:25 min

Att spela för tonåringar brukar inte vara det lättaste, en publik som kan vara mycket vuxen eller mycket barnslig alltefter intresse. Nu har "Hela familjen" av och med Anna Vnuk i en av rollerna nyss haft premiär på Stockholms stadsteaters scen i Skärholmen och så gästspelar Lars Noréns monolog "20 november" i regi av Sofia Jupither just nu på Dramaten i Stockholm. Och att spela för unga kan man angripa på olika vis, tycker vår recensent Maria Edström.

Ett är att göra som i Skärholmen – musik, dans, skruvad humor. I scenografen Jenny Kronbergs underbara lägenhet i knalliga färger lever en normal och kärleksfull och samtidigt helt knäpp familj. Barnen har namn efter figurer i Star Wars, de är veganer som tjuväter kött på balkongen nattetid plus ett och annat bloss.

Anna Vnuk blandar och ger i en härlig kavalkad där hon själv spelar mammi – cool mamma – "jag är så cool för att jag har så oklar etnicitet" och har fredagsmys-sex med Per Öhagens pappi. Och att likt Maria Nohras helt ljuvliga Leia ändå fixa att växa upp i allt detta plus att bli dumpad av en halsstarrig pojkvän skulle kanske inte gå utan hjälp och stöd från en treårig överbegåvad hemmamutist till älskad lillasyster – fint dansad av Tarika Wahlberg. Kort sagt – kärleken, familjen kan vara hur crazy och hur underbar som helst.

Något helt annat bjuder Lars Norén de unga på med monologen "20 november" om den 18-årige Sebastian i Emsdetten i Tyskland som den 20 november 2006 utförde en planerad skottlossning mot elever och lärare innan han sköt ihjäl sig själv. Stycket har gått i ett segertåg över Europa och hade i somras i Sofia Jupithers regi svensk premiär på teaterfestivalen i Avignon och har sedan turnerat i Sverige. Sebastian spelas av David Fukamachi Regnfors och vi får följa hans sista timme, när han pratar ömsom in i sin webkamera och ömsom med oss i publiken. Och det blir en väldigt laddad stund med denna frånstötande, älskansvärda, samhällskritiska, dödsflirtande och just så in i döden sårade unge man.  

Det är en helt fantastisk rollprestation som Fukumachi Regnfors gör och som i all sin individualitet samtidigt säger så mycket om ungas längtan efter mening, plats och sammanhang och så denna gränsöverskridande beredskap att sätta allt på spel. "20 november" med Jupither Josephsson Theatre Company borde på något sätt få fortsatta att turnera över landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".