Åke Axelsson i verkstaden.
Åke Axelsson i verkstaden. Foto: Brendan Austin/Creative Commons

Åke Axelsson får Bildkonstnärsfondens stora stipendium

Formgivaren och inredningsarkitekten Åke Axelsson uppmärksammas av Bildkonstnärsfonden med ett stipendium på 300 000 kronor.

Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en hög konstnärlig kvalitet präglat framtidens konstnärer.

Bildkonstnärsfondens skriver såhär i sin motivering:

"Hans funktionalistiska strävan efter enkelhet och reducering har på så vis fått en estetisk såväl som etisk dimension, ett förhållningssätt som inspirerat många efterföljande formgivare och producenter."

"Hans inredningar och möbler återfinns över hela landet, på bibliotek, museer, institutioner och skolor. Nya och gamla plenisalarna i Riksdagen, Riksdagsbiblioteket, Svenska institutet i Rom och Baltic Center for Contemporary Art i Gateshead i England är några av alla de byggnader och rum som han inrett och formgivit".

Åke Axelsson föddes 1932 och har bland annat studerat på Visby stads verkstadsskola för möbelsnickeri, varit praktikant på en snickeriverkstad i München och studerat på Konstfacks avdelning för möbler och inredning i Stockholm på femtiotalet. Sedan 1963 har han arbetat på Gärsnäs AB och sedan 1987 varit delägare i Galleri Stolen AB, med egen produktion och försäljning av möbler.

Stipendiet på 300 000 kronor kommer att överlämnas den 30 november vid en mottagning i Riksdagsbiblioteket, som är ett exempel på Åke Axelssons inredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".