Ernst Billgren i serien Konstnärsdrömmar
1 av 3
Foto: Ola Kjelbye/SVT
Eva Backman
2 av 3
Foto: Marko Säävälä / TT
Anne Lundberg
3 av 3
Foto: Ola Kjelbye/SVT

Tävlar i konst i nytt SVT-program

"Det är en hyllning till folkets konst"
2:51 min

I dag har SVT:s nya satsning "Konstnärsdrömmen" premiär. Av tio amatörkonstnärer kommer en vinnare få ställa ut på Prins Eugens Waldermarsudde.

På onsdag är det premiär för SVT:s nya program "Konstnärsdrömmen". Det är ett format inköpt från brittiska BBC som går ut på att tio amatörkonstnärer tävlar i grenar som oljemålning och kroki.

Domare i tävlingen är Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, och konstnären Ernst Billgren som trots att han är domare egentligen inte tycker att man kan tävla i konst.

– Man kan tävla i måleri. Konstnärsdrömmen är ett bra namn eftersom man fattar vad det handlar om: sitta på en äng i stråhatt.

Enligt programledaren Anne Lundberg är programmet en hyllning till konsten.

– Det är en hyllning till folkets konst, till den folkrörelse som konst är i dag som vi kanske inte alltid ser på tv och i media. 

Eva Beckman, kulturchef på SVT sedan sex år tillbaka och beställare sedan i somras beskriver "Konstnärsdrömmen" som typisk "tävlingsreality". Hon framhåller att SVT i dag rapporterar om konst i program som "Kobra", "K special" och "Kulturnyheterna" och att en programserie om samtida konstnärer som inspirerats av äldre mästare får premiär i början av nästa år.

Men något veckomagasin om konst i stil med tidigare program som "Arty", "Format" eller "Bildjournalen", kommer vi inte att få se.

– Vi kan säkert göra ännu fler och bättre konstprogram. Men jag tror inte vi kommer göra ett konstmagasin så länge vi har "Kulturnyheterna", säger hon.

Men huruvida "Konstnärsdrömmen" främst är ett program om konst eller inte, är inte det viktigaste för Eva Beckman.

– Det är väl jättebra om underhållningsprogram har ett kulturinnehåll också. 

– Vet du vad som gör mig mest irriterad av allt nästan? När vi då och då gör ett kulturprogram för SVT som uppskattas av en väldigt stor publik. Så säger vissa att vi ägnar oss åt publikförakt. Då undrar jag verkligen vem är det som föraktar publiken egentligen?

Om SVT vill nå en ny publik med sitt kulturutbud så kan den här typen av programformat vara ett sätt, även om en stor publik inte är något egenvärde i sig, enligt Eva Beckman.

– Vi måste ingenting, om man däremot vill nå ut till väldigt breda tittargrupper kan det absolut vara smart, säger hon.

Priset för vinnaren av "Konstnärsdrömmen" är en utställning på konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".