James Webbs ljudverk
1 av 2
Foto: Katarina Nimmervoll/SHM
Konstnären James Webb
2 av 2
Konstnären James Webb Foto: Adrienne van Eeden-Wharton

Konstnären som samlar på böner

"Ett grupporträtt av staden, gestaltat genom tro"
2:03 min

Historiska museet vill med utställningen "History Unfolds" ge nya perspektiv på svensk historia och ljudkonstnären James Webb är en av dem som ska hjälpa till. Han har spelat in över hundra böner från olika religioner i Stockholm.

James Webb bor och verkar i Kapstaden och har gjort sitt verk "Prayer" i flera städer tidigare. Men nu är han i Stockholm och Kulturnytt följer med honom under en inspelningsdag.

– I en värld med mängder av olika religioner och kulturer så är det viktigt att vi kan respektera andras identiteter och tro. Och det här projektet är mitt försök att göra just det, säger han.

Den första han träffar idag är jojkaren Åsa Simma. Hon står i en liten studio och sjunger med slutna ögon. James Webb står mitt emot med sin mikrofon. När Åsa Simma sjungit klart och James Webb plockat ihop sin utrustning så blir det plötsligt bråttom. James Webb har ett späckat schema idag och vi är sena till vårt nästa stopp: Synagogan och Kantor Isidoro Abramowicz.

James Webb berättar att han vill arbeta med just ljud som konstform eftersom det gör det mjöligt för besökarna att, på ett respektfullt sätt, komma nära en person som ber.

– Inspelningarna skapar ett intimt möte mellan publiken och den person som stått på andra sidan mikrofonen och varit i ett alldeles speciellt, andligt tillstånd, säger han.

När Kulturnytt träffar James Webb befinner han sig i slutfasen av sitt arbete med att kartlägga det religiösa Stockholm. Han har varit runt med sin mikrofon till mängder av olika samlingslokaler och redan hunnit spela in över hundra böner.

– Det blivit allt från koranrecitering och buddistiskt mässande till intima, talade böner. Det blir nästan som ett grupporträtt av staden, gestaltat genom tro, säger han.

Collaget av böner ska ljuda i Gotiska hallen på Historiska museet, i anslutning till museets permanenta utställning av kyrkokonst.

– Genom att ställa ut verket på det här sättet skapas en dialog mellan hur religion har dokumenterats tidigare, genom antika föremål, och hur det kan förstås idag, säger James Webb.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".