"Cinemaoke" i Värtahamnen återskapar kända queerscener ur filmhistorien. Foto: Ingrid Ryberg
1 av 3
"Cinemaoke" i Värtahamnen återskapar kända queerscener ur filmhistorien. Foto: Ingrid Ryberg
Rainer Werner Fassbinder (Foto: Pete Welsch via Wikimedia Commons)
2 av 3
Rainer Werner Fassbinder gjorde flera queerklassiker. Foto: Pete Welsch via Wikimedia Commons
Skådespelaren Jana Bringlöv Ekspång och filmvetaren Ingrid Ryberg som är konstnärlig ledare för Begärets spelplats. Foto: Roger Wilson SR
3 av 3
Skådespelaren Jana Bringlöv Ekspång och filmvetaren Ingrid Ryberg som är konstnärlig ledare för Begärets Spelplats. Foto: Roger Wilson/SR

Kända queerscener ur filmhistorien blir "cinemaoke"

"Du kan om du vill ta en cigarett och använda den"
11 min

Ett konstkoncept som får publiken att bli ett del av verket blir alltmer populärt. En variant kallas Cinemaoke. Där smälter filmduk, teaterscen och salong ihop. P1 Kulturs Roger Wilson besöker Begärets Spelplats.

Kan man sudda ut gränsen mellan publiken och de som agerar? Kan man få de som tittar på och de som visar upp att växa ihop och bli till ett nytt konstverk? Imorgon är det premiär på ett sådant projekt kallat Begärets Spelplats. Där ska legendariska scener ut queerfilmhistorien spelas upp, sedan ska åskådaren kunna vara med i dem med hjälp av lek, sång, teater perfomance och blickar.

Roger Wilson besökte Begärets Spelplats i Stockholm för att ta reda på hur Cinemaoke funkar och träffade där bland andra skådespelaren Jana Bringlöv Ekspång och filmvetaren Ingrid Ryberg som är konstnärlig ledare för Begärets Spelplats samt arrangörerna Annika Wiik och Ulrika Bandeira.

Hör hela Roger Wilsons reportage i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".