El sistema i Eskilstuna framträder på bibliotek i staden
1 av 3
El sistema i Eskilstuna framträder på bibliotek i staden
Barn som lär sig flöjt i den kommunala kulturskolan. Foto: Mats Åstrand/TT
2 av 3
Barn som lär sig flöjt i den kommunala kulturskolan. Foto: Mats Åstrand/TT
Kulturskoleutredningens Monica Lindgren överlämnar utredningen till kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin
3 av 3
Kulturskoleutredningens Monica Lindgren överlämnar utredningen till kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin Foto: Berit Nygren/SR

Kulturskolemiljoner fördelade

1,5 milj kr till Eskilstunas El Sistema-projekt
2:09 min

Kulturskolan ska ju nå fler barn än de som går där idag, enligt regeringens politik. I förra månaden kom det en utredning om det, och idag meddelade Kulturrådet hur de första 100 miljoner kronorna till dagens verksamhet ska fördelas.

Bland de kommuner som får mest finns Eskilstuna kommun som får 1,5 miljoner kr för att framför allt utveckla sitt El sistema-projekt. Den kommunala musikskolans chef där, Birgitta Gillberg, är glad idag:

- Det känns jättekul. Det känns omvälvande att få så mycket pengar för något som vi verkligen brinner för, ja, härligt känns det som, säger Gillberg.

El sistema finns idag på ett tiotal orter i landet och handlar om att få barn att sjunga och att musicera tillsammans i områden där de kanske inte gör det så mycket, och i Eskilstuna når den kommunala musikskolan idag ett 80-tal barn i stadsdelen Fröslunda genom den här musikskoleformen.

- Det är en väldigt brokig bild av invånare i Fröslunda, och där lägger vi mycket resurser och kraft nu och vi jobbar mycket med vår förvaltning i Fröslunda.

Och vad ska ni använda pengarna till?

- Ja, vi vill ju att fler ska kunna ta del ... eftersom det blir en ny årskurs varje år så behöver vi mer lärarresurser som tar hand om det här och kanske breddar verksamheten också. Vi har ju haft showdans som en del. Det kanske så småningom kan utvecklas till någonting annat här också, vad vet jag.

Sex av tio kommuner har sökt del av de 100 miljoner kr* som Kulturrådet nu har fördelat.

Allra mest får Stockholm - 8 miljoner kr - och Göteborg som får 6,4 miljoner kr. Sedan kommer Lund, Eskilstuna, Halmstad, Malmö och Västerås som får minst 1,5 miljoner kr vardera.

Rådet har alltså gett pengar till olika åtgärder som syftar till att fler barn ska komma i kontakt med den kommunala musik- och kulturskolan. Det kan handla om nya arbetssätt, uppsökande verksamhet och att ta in nya konstformer, till exempel, berättar Tua Stenström som är en av Kulturrådets handläggare.

- Det kan vara så att man har en musikskola med bara musik och att man vill utvidga med dans och teater eller med drama eller med andra nya spännande konstformer som till exempel cosplay och foto som man ofta inte har i kulturskolan, säger Stenström.

Däremot har pengarna inte gått till att korta köer som ofta finns i kulturskolan, till populära instrument som gitarr och piano och sång.

- Därför att det är den målgruppen som går i kulturskolan redan nu, och vi vill ju nå nya barn, säger Stenström.

* 3 av de 100 miljoner kronorna har denna första omgång gått till att bygga upp ett kansli för det nya stödet, som också ska fördelas 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".