JK Rowling vid biopremiären av "Fantastiska vidunder och var man hittar dem".
JK Rowling vid biopremiären av "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Foto: Ben Stansall/AP/TT

Kamp om kanon bland Potter-fans

"Det är ju väldigt mycket upp till en själv"
2:16 min

Trots att det snart har gått tio år sedan JK Rowling satte punkt för den sista boken om Harry Potter, har hon inte kunnat lämna hans universum ifred. Istället har hon fortsatt att dela med sig av tidigare okända detaljer om historien, och nu senast skrivit manus till den bioaktuella filmen "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Det har delat fansen i två läger, där vissa tycker att Rowling borde lämna historien åt fansens tolkningar, medan andra uppskattar att hon fortsätter bidra.

Ett av de fans som gillar JK Rowlings fortsatta Harry Potter-engagemang är Jenny Engwall, butikschef på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Det är ju inte så att hon tar bort något för att ge mig mer detaljer, och det är ju faktiskt hennes verk.

Den sjunde och sista boken i originalserien om Harry Potter nådde bokhandlarna 2007. Men det har knappast varit tyst kring den glasögonprydde trollkarlens universum sedan dess. Böckernas författare JK Rowling har kontinuerligt fortsatt att bidra med nya detaljer på framförallt Twitter och fansajten Pottermore, från ett avslöjande om Dumbledores sexualitet till noveller om Hogwarts nordamerikanska motsvarighet. En pjäs om en medelålders Harry Potter har satts upp och getts ut, och nu väntar ytterligare fyra filmer i "Fantastiska vidunder"-serien, inspirerad av bok-Harry Potters kurslitteratur.

– Hon har den här viljan att kontrollera det universum som hon har skapat, säger Malin Alkestrand, lärare på kursen "Harry Potter och hans världar" på Linnéuniversitetet.

Malin Alkestrand beskriver fanvärldens begrepp "kanon" som "den officiella versionen". Och vad som egentligen ingår i Harry Potters kanon, det är vida omdiskuterat, fortsätter hon.

– Inläggen på Twitter till exempel, är det en del av kanon? Medan en del tänker att det är klart det är, för allting Rowling säger är kanon, så kan andra mycket aktivt välja att säga att det där struntar jag i, jag vill ha kvar den där berättelsen som fanns mellan bokpärmarna, och göra vad jag vill med den.

Tillbaka i Science Fiction-bokhandeln menar Jenny Engwall att det trots allt inte är något som hindrar fansen från att välja sina egna tolkningar.

– Det är ju väldigt mycket upp till en själv. Ifall man inte vill att ha de här extra berättelserna är det väldigt lätt att avstå.

Men kan det inte ändå bli mättat?

– Det kan det säkert, men vi är långt därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".