Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius
1 av 2
Sara Danius. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bob Dylan
2 av 2
Bob Dylan. Foto: Vince Bucci/TT

Blandade reaktioner efter Dylans besked

Bob Dylan kommer inte till Stockholm för Nobelceremonin och reaktionerna från kulturvärlden har varit både upprörda och förstående.

På onsdagen kom beskedet att Bob Dylan inte kommer till Stockholm på Nobeldagen den 10 december för att ta emot sitt Nobelpris i litteratur.

– För vår del hade det självklart varit väldigt roligt om han velat komma men vi har alltid vetat att han kanske inte kan eller kanske inte vill komma till Stockholm och det respekterar vi, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till Kulturnytt.

Varför kommer han inte?

– Det beror på att han har åtaganden som han inte kan ta ledigt ifrån, säger Sara Danius.

Och reaktionerna på beskedet har varit blandadeNew York Times skriver lite raljerande att det finns bra och mindre bra skäl att inte komma till en av världens mest prestigefyllda litteraturutmärkelser. Och Dylans förklaring att han har "andra åtaganden" kanske inte väger så tungt bredvid andra nobelpristagare som inte kommit till ceremonin. Till exempel Harold Pinter, som inte kunde komma för att han var svårt sjuk, eller Elfriede Jelinek som hade svårt med sociala fobier.

DN:s litteraturkritiker och krönikör Maria Schottenius är inne på ett liknande spår och menar också att Dylans ointresse är ett fiasko för Svenska Akademiens experiment.

Aftonbladets Lena Mellin tycker det är oartigt eller snarare rejält oförskämt och för henne har "Dylan satt sin sista potatis".

Men kulturjournalisten Andres Lokko är mer förstående. Han säger till SVT att Bob Dylan antagligen är väldigt upptagen och troligtvis känner han sig obekväm med den här sortens stora tillställningar.

Men Nobelfest eller ej så kommer Dylan att hålla den för pristagarna obligatoriska Nobelföreläsningen – inom sex månader.

Mer om Nobelpriset i litteratur 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".