Alondra de la Parra. Foto: Cicero Rodrigues.

Uttrycksfulla Alondra de la Parra i Sverige

Maestra Alondra de la Parra: Jag älskar att överraska
2:42 min

Sverige har besök av en av vår tids mest uttrycksfulla dirigenter, Alondra de la Parra från Mexiko.

I helgen framträder hon med Radiosymfonikerna och med Kulturnytts Berit Nygren pratar de la Parra till att börja med om sin lust att överraska i valet av musik.

Maestra Alondra de la Parra älskar att göra program med musik som publiken kanske inte har hört förut.

Tillsammans med Radiosymfonikerna framför hon den här gången bland annat stycket Bachianas Brasileiras nr 2 av den brasilianske tonsättaren Villa-Lobos. Det är ett stycke hon inte ens själv har framför tidigare, och som över huvud taget inte har gjorts så mycket på konserthusen.

– Så är det ofta med latinamerikansk musik, att den inte är så känd som den borde vara, tycker de la Parra.

Hon älskar Beethoven och Brahms, men den västerländska kulturen är så blandad idag att symfoniorkestrarna också borde ha latinamerikansk musik i sina standardrepertoarer, tycker hon. Vid sidan av tonsättare som Villa-Lobos räknar hon upp tonsättare från bland annat hemlandet Mexiko - Revueltas, Chávez, Márquez, Moncayo, Galindo ...

Alondra de la Parra är också Mexikos officiella kulturambassadör och det är svårt att inte tala med henne om Donald Trump. Hon säger att hon chockades av att så många röstade på Trump i det amerikanska presidentvalet. Inte bara för hans nedsättande ord om mexikaner, utan för allt det han står för.

Om sitt eget land säger hon:

– Mitt land är ett underbart land, fyllt med en kultur och en historia som är betydligt äldre än USA:s.

de la Parra hoppas att det som en som Donald Trump säger ska genomskådas och istället väcka en nyfikenhet för den kreativa rikedom som finns där söder om USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".