I början av månaden gick förlaget in på bibliotekets hemsida och lånade 36 av sina egna titlar i e-boksversion.
I början av månaden gick förlaget in på bibliotekets hemsida och lånade 36 av sina egna titlar i e-boksversion. Foto: Pontus Lundahl/TT

Familjeägda förlaget lånefuskade

Bibliotekschefen: Vi trodde vi var mer skyddade
1:22 min

Lånefusket där ett familjeägt förlag lånat sina egna böcker upptäcktes när biblioteket i Burlöv skannade av hur många som använde deras e-bokstjänst.

– Vi upptäckte att samma namn återkom gång på gång och att det var en familj som hade sex lånekort och lånade 36 lån i början av varje månad, säger Katarina Tollbäck-Ericson, bibliotekschef i Burlöv.

När de tog kontakt med andra bibliotek, upptäckte de att fusket förekommit även där. Nu stänger bibliotek av det familjeägda förlaget i Skåne, som själva lånat sina egna e-böcker på närmare 60 bibliotek runt om i landet och på så sätt tjänat pengar på titlarna.

Och Katarina Tollbäck-Ericson är förvånad över att utlåningen har kunnat ske. 

– Ja, vi trodde att vi var mer skyddade genom att Elib, som vi får våra e-böcker från, visste vilka förlag som de släppte in och därför har vi inte varit så observanta som vi kanske borde ha varit om vilka lån som sker. Så det har vi lärt oss av det här att vi måste hålla bättre koll. Sedan tycker vi kanske att det inte ska vara så lätt att kunna utnyttja den här tjänsten som förlag, säger Tollbäck-Ericson.

Mer kontroll

Eva Houltzén, vd på Elib, numera Axiell, som är webbportalen där böckerna har lånats ut, tror att de till exempel kommer att följa nya förlag noggrannare. Hon tror också man tillsammans med biblioteken kommer att arbeta för att hjälpas åt att se mönster i hur böcker lånas ut.

– Det är ju biblioteken som faktiskt är drabbat av det här bedrägeriet i första hand så det är där man har sitt lånekort och använder så att säga bibliotekets hemsida för att göra lån. Där får man titta från bibliotekets sida hur man tror där hur vi tillsammans kan skapa olika former av kontrollmekanismer, säger Houltzén.

Inte polisanmäla

På Axiell säger man att lånen kunnat ske eftersom låntagarna är anonyma för dem. Nu för de en dialog med det misstänkta förlaget som inte längre finns kvar på portalen.

– Vi kommer inte, som vi beslutat i nuläget, att göra en polisanmälan, säger Houltzén.

Biblioteken kommer att ersättas från Axiell med de 82 000 kronor som e-bokslånen av förlagets titlar har kostat dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".