Författaren Ali Smith
Ali Smith. Foto: Vianney Le Caer

Ali Smith har skrivit "den första Brexit-romanen"

"Vad är tid i förhållande till våra liv? "
7:04 min

Den första Brexit-romanen. Så har den skotska författaren Ali Smiths nya bok "Autumn" kallats av brittiska kritiker. Anneli Dufva har läst den och gästar Måns Hirschfeldt i P1 Kultur.

Ali Smith ses som en av Storbritanniens viktigaste litterära röster idag. Nu har hon givit sig på att i rask takt skriva fyra romaner som följer årstiderna. Anneli Dufva har läst "Autumn", den första i serien.

Om du skulle försöka att rent allmänt beskriva "Autumn" för den som inte är bekant med Ali Smith - vad är det för slags bok detta?

–Det är en ljuvlig roman, impressionistisk, associativ och målerisk skulle man kunna säga - med en tydlig komposition där sinnliga tankeflöden blir till dialoger, till beskrivningar, som också rör sig helt motståndslöst mellan stilnivåer, platser och tid.

Det handlar rent konkret förutom denna höst att göra om en vänskap mellan en yngre kvinna som är konstkritiker, Elizabeth, och en gammal man, Daniel, som hon besöker på hospice. Han ligger ju och sover genom nästan hela boken, vad är det här för vänskap?

 Den bästa av vänskaper skulle jag vilja säga, en sådan jag drömt om hela mitt liv! Han är som en äldre bror, en mentor som hon känt sen hon var liten. Han öppnar världar för henne och talar med henne om konst och litteratur och både utmanar och hjälper henne.

Förutom att boken utspelar sig den här hösten som vi lever i nu, så far den också fram och tillbaka i tiden. Men den första Brexitromanen har den kallats, på vilket sätt då?

– Jo men det har med just denna höst att göra, denna brytningstid. Det finns också anspelningar på Dickens roman "a Tale of two cities" som utspelar sig i annan turbulent tid, den franska revolutionens, och boken arbetar med dessa som ett motsatspar och epoker som kan spegla varandra.

Det står till exempel så här:

– Men VAD är tid? Kan man fråga sig - och det skulle jag säga är Ali Smiths starkaste tema i den här boken - alltså vad är tid i förhållande till våra liv? Vad är våra liv i förhållande till historien och till det som i efterhand blir epoker. Vi byter ju nu - byter tid - fast vi ännu inte vet till vad eller för hur länge - men vi har just det här året, med både Brexit och Trump satt punkt för en era - så är det. Och det är något som är ytterst påtagligt och ogripbart på samma gång.

– Smith skriver på ett ställe "time travel is real" och på ett annat "imagine if time could be suspended", alltså upphävd. Jag läser det som att vi måste försöka vara rörliga i våra jag - både förhålla oss till och i någon mening ställa oss över tiden - för att kunna se klart.

Lyssna på hela samtalet om "Autumn" i ljudlänken ovan

Mer om Litteraturrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".