Sverigeaktuella maliska duon Amadou & Mariam. Foto: Benoît Peverelli ©
Sverigeaktuella maliska duon Amadou & Mariam. Foto: Benoît Peverelli © Foto: Benoît Peverelli

Amadou & Mariam om konsten att förnya sig

"Vår publik älskar att vi blandar genrer"
3:22 min

Maliska världsstjärnorna Amadou & Mariam har under sin flera decennier långa karriär ständigt lyckats förnya sig. Kulturnytt träffade duon under en kort Sverigeturné som inleddes i veckan i Göteborg och avslutas lördag i Lund.

-Vi förnyar vår musik genom att resa, träffa nya människor och inleder nya samarbeten. Vi försöker också lyssna och inspireras av det andra gör och av samtiden, säger Amadou Bagayoko som utgör ena halvan i duon och det äkta paret Amadou & Mariam.

Vi träffas på Stora Teatern i Göteborg inför en utsåld konsert tillika starten på en minuturné i Sverige.

– Vi har en stor publik här! Det är alltid fint att komma tillbaka, säger Amadou Bagayoko.

Paret träffades i mitten av 1970-talet och inledde både en karriär och ett liv tillsammans. Och ledmotivet under de senaste deccnierna går att sammanfatta i: förnyelse och experimentlusta. Fler samarbeten genom åren illustrerar också spännvidden: från projekt med artisten Manu Chao till Blur-sångaren Damon Albarn, för att inte tala om hur duon blandar genrer. Med avstamp i den maliska bluesen i mitten av 1980-talet – blandar duon idag pop och rock och också blues.

Och det är också hemligheten bakom den långa karriären säger Mariam & Amadou att det deras framgångar i sig är en berättelse om musik

-Vår publik älskar att vi blandar genrer, säger Mariam Doumbia.

-Vår framgång bygger på en historia om musik – hur vi blandar olika genrer. Vår publik gillar verkligen det, säger Amadou Bagayoko.

Paret bor sen 20 år tillbaka i Paris. Där finns bra förutsättningar att utveckla musiken och fortsätta samarbeten. I hemlandet Mali däremot har situationen varit svår de senaste åren. Landet har präglats av oroligheter och under en tog islamister kontroll över bland annat landets norra delar. Där förbjöds musik och den berömda ökenfestivalen i Timbuktu tvingades ställas in.

 -Situationen i Mali börjar sakta bli bättre, även i de norra delarna. Men det är inte som förr även om människor fortsätter försöka skapa. Det finns fortfarande en otrygghet, säger Amadou Bagayoko. 

-Otryggheten gör att många inte kan skapa som förr. Men vi hoppas att det kommer bli bättre i framtiden, säger Mariam Doumbia.

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".