Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Lördagskrönika: Äntligen diskuteras den digitala revolutionens effekt på politiken

"Man kan fråga sig vem som bär det moraliska ansvaret"
2:54 min

Valet i USA. Skandalen kring Moderaternas kommunikatörer. Debattvågorna går höga om hur sociala medier och digital utveckling påverkar politiken. Mitt i allt finns en god nyhet.

Kan du prata silikonesiska? Ja, termen ”siliconese” snappades upp av den brittiske historikern och författaren Timothy Garton Ash när gjorde research i Silicon Valley i Kalifornien. På svenska skulle det bli ungefär "silikonesiska" - ett slags språkbruk som kan höras på hög nivå i de stora teknikföretagen. Enligt Garton Ash är det en tankevärld där man ser sig som en del av en global rörelse för frihet på internet. Men där man också helt har suddat ut gränserna mellan olika typer av frihet, och inte ser skillnad på friheten att sälja en produkt eller den enskilde medborgarens rätt att yttra en åsikt.

"Till slut vet man inte vad som är till salu: om det är frihet förklätt till diskmedel, eller diskmedel förklätt till frihet", skriver Garton Ash. I boken han till slut skrev, "Free Speech - Ten Principles for a Connected World", undersöker han hur vi alla ska ta ansvar för yttrandefrihet i en uppkopplad värld.

Bland det allra mest omvälvande med den digitala revolutionen är att den smälter samman infrastruktur och kultur, och gör affär av det.

Vi lajkar artiklar, köper grejer, tittar på filmer eller lägger upp bilder på familjen. Och längs de digitala motorvägarna lämnar vi spår i form av information som jättarna säljer till alla de annonsörer och intressenter som vill nå oss med produkter och budskap.

På så sätt är det silikonesiska perspektivet helt korrekt: Tekniken ger människan enorma möjligheter som på samma gång är motorn i affären för digitala medier.

Det innebär kanske inga livsavgörande problem så länge vi håller oss till diskmedel. Men det blir mer komplicerat när det påverkar politik och samhällsbygge.

Efter det amerikanska valet har företag som Facebook och Google fått allt hårdare kritik för att deras algoritmer skapar så kallade filterbubblor, att användarna hamnar i sina egna sfärer och aldrig möter argument från andra än sina egna likar.

Och tidigare i veckan visade en analytiker från sajten Buzzfeed att under de tre sista månaderna innan valet så skapade fejkade nyheter från bluffsajter och politiska aktivister större engagemang på Facebook än nyheter från traditionella medier.

Facebook och Google aviserar nu åtgärder för att hindra fejkade nyheter att få stor spridning. Men det finns en större fråga om vem som bär det moraliska ansvaret för att sådant material får stort genomslag och bidrar till vanföreställningar: Om det är den som producerar fejknyheten. Eller den som konsumerar innehållet och sprider det vidare. Eller de sociala nätverk som tjänar pengar på trafiken fejknyheten ger.

I vilket fall blir det allt mer tydligt att teknikutvecklingen har förändrat inte bara maktförhållanden, utan också balansen mellan frihet och ansvar.

Här hemma i Sverige fick vi också exempel på det i veckan, där skandalen kring Moderaternas kommunikatörer utlöst en debatt om vilken kultur politiska aktörer skapat i sociala medier.

Men det finns en god nyhet i allt detta: Äntligen har den digitala revolutionens effekter på samhällsliv blivit så tydliga att de på allvar diskuteras brett. Med ett valår mindre än två år bort, var det inte en dag för tidigt.

Så här kommenterar Mark Zuckerberg hur Facebook ska möta fejknyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".