R Kelly är fången i garderoben

Trapped in the closet. Så heter den tjugo minuter långa film som soulstjärnan R Kelly skrivit och regisserat i samband med sitt senaste skivsläpp, och som finns att titta på på hans hemsida. Och denna fem akter långa musikalsåpa kan vara det mest vrickade och underhållande som man kan se just nu. Kelly har alltid varit de stora gesternas man och många av hans låtar episka ångestdramer om favoritämnet otrohet. Men med Trapped in the closet tar han svulstighetspriset. Polisen, pastorn, den svekfulla älskarinnan: R Kelly sjunger själv alla roller och filmens skådespelare mimar sina repliker till hans röst.

R Kelly har sagt att han vill att Trapped in the closet ska vara en ghettoversion av tv-serien Desperate Housewives men hans filmexperiment för snarare tankarna till dagsåpan Days of our lives. Precis som i dagsåporna går kvinnorna klädda i blekrosa sidenmorgonrockar och alla bedrar alla utan att man riktigt förstår varför. Och precis som dagsåporna verkar R Kellys nya saga inte ha nåt slut. Snart kommer fortsättningen, del 6 till 10.

I verkliga livet har R Kelly ett åtal om sex med minderåriga hängande över sig. Och i takt med att rättegången kryper närmare har han blivit allt mer produktiv och allt mer bisarr. Han gör skivor där han predikar sin tro på kärlekens - och gymträningens - läkande kraft. Sedan tackar han sina tolv advokater i konvoluten. I vissa låtar vädjar han till Gud om räddning, i andra uppfinner han snuskigast möjliga sexmetaforer. Han är konsekvent motsägelsefull därför att hela hans produktion handlar om hur han slits mellan frestelser och ånger. I Trapped in the closet kan huvudkaraktären, som heter Robert liksom R Kelly själv, inte låta bli att vara otrogen. Och så hamnar han där igen, fången i garderoben hemma hos älskarinnan när hennes kille kommer hem. Trapped in the closet är en sexfixerad operett om att synden straffar sig. Den är gjord av ett melodigeni med storhetsvansinne. Och det är det som gör den både fantastisk och fullkomligt rubbad.

En dvd med de fem avsnitten av Trapped in the closet följer med R Kellys senaste skiva TP3 Reloaded, men de finns också att se gratis på R Kellys hemsida.

Clara Törnvall

clara.tornvall@sr.se