"Människors lika värde – hur fan skulle det se ut?" Ny "Marie Antoinette" på Folkan i Göteborg

3:13 min

Marie Antoinette levde ett extremt priviligierat liv. Parallellerna mellan hennes liv och vårt är temat i nyskriven pjäs med punkig estetik.

Människors lika värde – hur fan skulle det se ut? Det är frågan i Jens Ohlins spänstiga, roliga och tankeväckande pjäs "Marie Antoinette" där miljön är 1700-tal men repliker och kroppsspråk är sååå samtida. Vi är inne i fiendens kula, slottet Versailles, och därutanför samlas folkmassorna som kräver mat och rättigheter. Hon sade aldrig att om folket saknar bröd får de väl äta bakelser, men här i pjäsen får hon säga "dom stör mig med sin jävla misär".

Hon säger också: "Jag är inte den enda som är priviligierad i det här rummet", och syftar på oss som sitter i publiken.

Evin Ahmad är fullständigt självklar som smart och modern i sin upphottade krinolin. Hon resonerar, vill ha motstånd av sina rådgivare Gauche – Pablo Leiva Wenger – som brinner för alla människors rättigheter, Droit – Lena Birgitta Nilsson – som brinner för marknadens rättigheter och Entre – Emma Österlöf – som brinner för att alla ska vara överens.

Det är ett pricksäkert samspel med snabba repliker och munhuggningar, perukerna darrar av upprördhet. Jonas Sjökvist gör en absurd, galet rolig kung som ger trögtänktheten ett ansikte, ljuvlig att se, Elisabeth Göransson, som den fattiga kvinnan, ber först om ursäkt för att hon finns men växer i insikt om sitt värde, och Eric Ericson är den liderlige älskaren Axel von Fersen. Som en vitklädd glittrande Elvis i Las Vegas stönar han sitt baby baby. Han säger nej till inre konflikter, vill inte grubbla. Men det gör Marie Antoinette. Hon förstår sin roll i historien och är beredd att ta det ansvaret. "Jag förstår att det inte är mig personligen utan idén om mig ni vill döda – för mig är det lite 'same same'", säger hon.

Men vi, förstår vi vår roll i historien? Hur mycket är vi beredda att ge avkall på vår egen välfärd för att dela med oss till andra?

Den här diskussionen, som skulle kunna bli hur torr och tråkig som helst, förvandlas på Folkan till en sprakande teaterfest i punkig rokoko, där estetetiken är densamma som i Sofia Coppolas film "Marie Antoinette" för tio år sedan. Peruker och pastellfärgade skimrande tyger på en i övrigt rensad scen, där ljussättningen skapar rummen och stämningarna, från lavendel till smaragdgrönt till brinnande eld.

Det är en rasande snygg inramning till en föreställning där allt sitter. Jens Ohlin ställer de allvarliga frågorna på det rätta respektlösa sättet. Till exempel lurar han oss att tro att föreställningen är slut då det finns mycket kvar eftersom giljotinen faktiskt ska byggas. Den monteras ur platta Ikealådor, det är bäst att rulla ut plast på golvet först. Man vet inte vilka huvuden som kommer att rulla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista