Projektledarna för Musikens Makt Elisabeth Rosenbrand och Lillith Saaw. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Projektledarna för Musikens Makt, Elisabeth Rosenbrand och Lillith Saaw. Foto: Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Fortfarande inget beslut om framtiden för Musikens makt

"Man kan inte upphandla ett varumärke som ägs av någon annan".
1:31 min

Det blev inget beslut om framtiden för den hotade musikfestivalen Musikens makt i Luleå idag. Kommunstyrelsens arbetsutskott bollade frågan vidare till kulturnämnden.

Över 3000 personer har hittills skrivit under en namninsamling och idag anslöt sig bland andra Eva Dahlgren till raden av artister som protesterar mot att kommunen planerar att dra in pengarna. Festivalens arrangör Elisabeth Rosenbrand är försiktigt positiv.

– Det känns bra, det var ungefär vad vi hade hoppats på, att få till en dialog, så att det inte går för fort och att det fattas förhastade beslut.

Upphandlingen väcker kritik

Förslaget från Tillväxtkontoret i Luleå, som kommunstyrelsens arbetsutskott tog ställning till idag, är att festivalen Musikens makt inte ska få stöd från kommunen för 2017. Istället ska festivalen upphandlas, som vilken annan kommunal beställning som helst.

Musikens makt drivs sedan 2012 av föreningen Musikens makt, som också äger varumärket. Förslaget att festivalen ska upphandlas har väckt mycket kritik och Elisabeth Rosenbrand har svårt att förstå hur kommunen tänker:

– Det är en omöjlighet, ett tankefel. Man kan inte upphandla ett varumärke som ägs av någon annan. De kan upphandla en eller tjugo festivaler, men inte Musikens makt.

Hoppas på dialog

Nu hoppas Elisabeth Rosenbrand få till en dialog med kommunen. Och det är bråttom om man ska hinna arrangera en festival till sommaren, säger hon.

– Vi måste börja jobba nu, vi har inte tid att vänta längre. Men jag hoppas att vi ska få veta åt vilket håll det lutar. Då kan vi i alla fal påbörja arbetet, säger Elisabeth Rosenbrand.

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".