Tonsättaren Marie Samuelsson prisas

Tonsättaren Marie Samuelsson får Ingvar Lidholm-priset på 50 000 kr.

Priset instiftades av Kungliga musikaliska akademien till prof em och tonsättaren Ingvar Lidholms 90-årsdag och ska gå till en svensk tonsättare eller musikutövande som i "Ingvar Lidholms anda på ett utmärkande sätt verkat för den nya musiken".

Marie Samuelsson tilldelas priset med motiveringen att hon "är en stark personlig röst i den nya svenska musiken. Hennes verk uppvisar en oavbrutet fängslande klangfantasi, stor tematisk bredd och en djup inlevelse i människans villkor", enligt ett pressmeddelande.

Samuelsson har under det senaste året uppmärksammats för sin kärlekstrilogi bestående av tre orkesterverk som belyser kärleken ur olika synvinklar: "Afrodite - fragment ur Sapfo", för sopran och orkester, "Ett nytt barn av oändlighet - till mina två söner", för klarinett och orkester och "Eroseffekt och solidaritet" för kammarorkester. Verken har under året framförts av Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".