Osäker framtid för Zarok TV

2:16 min

Den stängda kurdiska barnkanalen Zarok TV:s framtid avgörs nu hos RTUK. Kanalen vet inte när den kan få det slutliga klartecknet för att börja sända igen och det finns även en oro om att RTUK ska komma med nya krav på kanalen gällande språket.

En tv-kanal som har stängts ned som en följd av undantagstillståndet i Turkiet är Zarok TV. Det är en kurdisk barnkanal som visar tecknad film och vars framtid nu kommer att avgöras av Turkiets granskande myndighet för radio och tv, RTUK. Behcet Sevim äger kanalen: 
– Hur kan en kanal som varken sänder nyheter, dokumentärer, diskussioner eller samhällsprogram kunna hota landet? Att Zarok TV skulle stängas ned hade vi inte den minsta aning om, säger han.

Arbetet på kontoret i Diyarbakir ligger nere sedan i september. Personalen hoppas på att få börja sända igen.
Den kurdiska satellitkanalen Zarok TV är den första kurdiska barnkanalen i Turkiet och sänder mest tecknad film som "Tom och Jerry", "Smurfarna" och "Svampbob Fyrkant" på kurdiska. Och situationen för den nu stängda tv-stationens personal oroar Behcet Sevim.

– Nu när kanalerna är stängda pågår diskussioner om att även vi kommer att gripas, säger han och tillägger:

– Det råder ju ett undantagstillstånd i Turkiet och allt kan hända.

Reaktionerna mot stängningen av Zarok TV har varit stora världen över. Men sedan i slutet av oktober finns det ett godkännande från turkiska premiärministeriet, för att kanalen ska få börja sända igen. Frågan ligger nu hos den turkiska överkommittén för radio och tv, RTUK. Behcet Sevim säger att RTUK har förhalat processen.  

Kanalen vet inte när den kan få det slutliga klartecknet och det finns även en oro om att RTUK ska komma med nya krav på kanalen, att reglerna för sändningstillståndet ska ändras. Ett förslag från dem, som diskuterats, är att 40 procent av programmen ska vara på turkiska och det skulle innebära att kanalen inte kan öppna igen.

– Vi skulle inte ha möjlighet att sända med de premisserna, säger Behcet Sevim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista