Gellert Tamas
Gellert Tamas. Foto: Julia Eriksson/Sveriges Radio

"Det svenska hatet" av Gellert Tamas en dyster samtidskrönika

Philip Teir: "Oerhört ambitiös och bred"
2:46 min

I "De apatiska" och "Lasermannen" har Gellert Tamas skildrat hat, främlingsfientlighet, våld och maktövergrepp i den svenska samtiden. En tematik som återkommer i nya boken "Det svenska hatet".

Just nu känns det rätt ofta som att den politiska utvecklingen i världen håller på att ta stora kliv bakåt. Och det handlar inte bara om att Donald Trump är misogyn och innebär en katastrofal tillbakagång för allt feministiskt arbete. Tidsresan känns nästan emotionell: plötsligt är det som att vi befinner vi oss i högstadiekorridoren igen. De bråkigaste killarna, de som brukade trycka ner folk i toalettstolen, sitter plötsligt i riksdagen eller – som i Finlands fall – i regeringen.

Gellert Tamas nya bok "Det svenska hatet" är en drygt femhundrasidig reportagebok, oerhört ambitiös och bred, om de rådande politiska, för att inte säga populistiska, strömningarna idag. Tamas skriver om svensk islamofobi och högerextremism, om terrorattacker och europeisk counterjihadism, med särskild fokus på sverigedemokraten Kent Ekeroth, vars personliga biografi blir en nyckel för Tamas att förstå hela vår samtid.

Författaren inleder med terrorattackerna den elfte september, riktar sedan kameran mot tvillingbröderna Ted och Kent Ekeroth, som just då, i september 2001, firar sin 20-årsdag i Lund.
Vilka livshändelser ledde egentligen fram till att den ena av bröderna beväpnade sig med ett järnrör i Stockholm den där julinatten nio år senare?
Tamas gör ett omfattande intervjuarbete med före detta lärare, klasskompisar från högstadiet, bekanta till familjen.
Avsikten inte enkel psykologisering, ändå kan det emellanåt kännas så när vi läser om enskilda detaljer kring bröderna Ekeroths skolgårdsmobbande.
Bättre är författaren när det gäller att lyfta fram tragiska ironier: som att Kent Ekeroths egen mormor var judinna och överlevde Förintelsen, att filmen med järnrörsskandalen låg på en dator vid Sverigedemokraternas parti, i en fönsterlös lokal uppkallad efter Adolf Hitlers Bunker. Eller att grundaren till hatbloggen Politiskt Inkorrekt, som i flera år hetsade mot muslimer och invandrare, själv levde på bidrag i Turkiet.

Tamas drar många linjer mellan de olika högerextrema nätverken i Europa. Fram träder en bild av frustrerade skrivbordskrigare och konspirationsteoretiker, rättshaverister som fifflare som idag tagit sig in i maktens korridorer.
"Det svenska hatet" publicerades som reportageserie i Aftonbladet tidigare i år, och det märks emellanåt. Tamas skriver med reporterns flyhänthet, ibland lite väl slarvigt och retoriskt. I sin vilja att vara heltäckande blir boken spretig.

Den dramaturgiska kärnan i Tamas bok, den där järnrörsnatten 2010, är dessutom fortfarande i färskt minne hos läsaren, och författarens perspektiv blir något av ett metaperspektiv.
Jag tror att betydelsen av en dyster sverigekrönika som "Det svenska hatet" kommer att vara större när dammet lagt sig och det är dags att dela ut domar över vår samtid.

Mer om Litteraturrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".