Kanye West. Foto: Matt Sayles/AP
Kanye West. Foto: Matt Sayles/AP

Döms Kanye lika hårt som Britney?

"Det har varit en märklig och ledsam sak att följa på twitter"
2:07 min

Rapparen Kanye West har ställt in alla sina spelningar på turnén "Saint Pablo Tour" efter att han igår fördes till sjukhus. Enligt amerikanska sajten TMZ ska han genomgå en psykiatrisk undersökning. Kulturnytts Tali da Silva har följt artisten under året, men kommer också att tänka på en annan före detta utbränd stjärna, nämligen Britney Spears.

Har 2016 varit ett tufft år? Ja, det tycker jag med. Men Kanye West har haft det värre.

Mannen som gett sig själv det ödmjuka smeknamet Jesus och berättat att han tänker ställa upp i presidentvalet år 2020 verkar nu ha låtit storhetsvansinnet helt äta upp honom, blivit paranoid och förvandlats till en slags hiphopens Tiberius. Det har varit en märklig och ledsam sak att följa på Twitter. Kanye har skapat fiender genom att starta förvirrade twitterfejder med branschkolleger som Taylor Swift, Wiz Khalifa och Drake.

Förd till sjukhus

Han släppte ett fantastiskt album i februari, "Life of Pablo", men han har också valt att stötta komikern och skådespelaren Bill Cosby, en man som i dagsläget har cirka femtio våldtäktsanklagelser riktade mot sig. Och många fans verkar vända honom ryggen efter att han backat Donald Trump. Fast det är efter att frun Kim Kardashian rånades i Paris i höstas som bilen verkligen verkar har kört av vägen. Under sin konsert i Sacramento i torsdags hann han bara spela tre låtar innan han kastade ur sig anklagelser mot Beyoncé och Jay-Z, Hillary Clinton och Barack Obama, för att sedan bara traska av scenen. I natt fördes han i handfängsel till sjukhus där han ska genomgå en psykiatrisk undersökning.

Döms lika hårt som Britney?

År 2007 befann sig Britney Spears i en liknande situation. Hon rakade av sig håret, ansågs galen och fick sin pappa som god man. Jag vet inte om Kanye har samma diagnos som Britney Spears. Men om det är så, kommer omvärlden att döma en 39-årig manlig rappare lika hårt som en 26-årig kvinnlig popstjärna? Även om många plötsligt tävlar om att ge Britney upprättelse så kvarstår faktum att hon snart tio år senare fortfarande är omyndigförklarad, något människor oftast bara är under en kort period i sitt liv. Om det, alltså evig omyndigförklaring, kan bli resultatet av ett kändisskap för tungt att bära, så hoppas jag för Kanyes skull att hans nästa album blir betydligt sämre och får mindre uppmärksamhet än "Life of Pablo".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".